Annons

Expert: Butiksdöd kommer att pressa ner hyrorna

 Butiksdöden drabbar Oxford Street i London.
Butiksdöden drabbar Oxford Street i London. Foto: Tomas Oneborg

Butiksdöden leder till tomma butikslokaler och fastighetsägarna riskerar sänkta hyror. Den utvecklingen syns redan i Storbritannien. Det leder i sin tur till fallande fastighetsvärden.

Under strecket
Publicerad

Tomma butiker pressar fastighetsägarna att sänka hyrorna.

Foto: Lars Pehrson

Butiksdöden har redan slagit till i Storbritannien med full kraft. Under det senaste året har en rad stora kedjor kollapsat och som ett resultat av mängden igenbommade butiker har hyresnivåerna fallit. Bjässar som H&M har passat på att förhandla ned hyrorna.

Britterna är flitiga nätshoppare, och ligger steget före Sverige.

Det är inte omöjligt att vi på sikt får se samma utveckling som i Storbritannien när det gäller hyresnivåer på den svenska fastighetsbranschen.

– Sannolikheten att vi får en liknande utveckling är väldigt stor, säger Andreas Jonason, prisättningsexpert på konsultbolaget Simon-Kucher.

Philip Hallberg, fastighetsanalytiker på Danske Bank, påtalar dock att den brittiska och den svenska fastighetsbranschen skiljer sig åt, vilket gör att man inte kan jämföra rakt av. Dock kan vi vänta oss en förändring när e-handeln växer ytterligare i Sverige.

– När e-handelspenetrationen går upp i Sverige till snarlika nivåer som i Storbritannien kommer det sannolikt ha en påverkan på hyrorna, säger Hallberg.

Även här i Sverige har en rad butikskedjor krisat. Nyligen försattes underklädeskedjan Twilfit i rekonstruktion och planerar att skära ned antalet butiker för att återfå lönsamheten. Tongångarna är liknande från väletablerade modekedjor som Kappahl, MQ och Retail and Brands vilka dras med förluster.

Annons
Annons

Tomma butiker pressar fastighetsägarna att sänka hyrorna.

Foto: Lars Pehrson
Tomma butiker pressar fastighetsägarna att sänka hyrorna.
Tomma butiker pressar fastighetsägarna att sänka hyrorna. Foto: Lars Pehrson

Hyresnivåerna har seglat upp som en hett debattämne det senaste halvåret. Både handelsföretag och branschorganisationer, argumenterar öppet för att hyrorna måste ned om butikerna ska ha råd att finnas kvar.

Senast i samband med presentationen av stilindex (som månatligen mäter försäljningsutvecklingen i modehandeln) påpekade företrädare från Svensk Handel Stil att hyrorna tynger butikerna när försäljningen minskar.

– Det finns utrymme för hyressänkningar. Det är därför modehandeln pratar om det här, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research.

Många vill ha mindre butiker i citylägen, där kommer hyrorna kanske inte gå ned.

Han är övertygad om att det blir fler lediga lokaler när kedjorna ser över sin butiksportfölj och fattar beslut om vilka som ska vara kvar, och vilka som ska stänga.

– Det blir svårare nu för fastighetsägarna att hitta ersättare till modebutikerna som stänger, än det var för några år sedan när bokhandlarna och hemelektronikbutikerna försvann.

Vad händer med hyrorna?

– Många vill ha mindre butiker i citylägen, där kommer hyrorna kanske inte gå ned. Men för en del lägen tror jag absolut hyrorna går ned på sikt, säger Arnberg.

Han får medhåll av Andreas Jonason på Simon-Kucher, som menar att det är logiskt med lägre hyror som en följd av minskad försäljning.

Annons
Annons

Värdet av en lokal är direkt korrelerat till hur mycket man kan sälja där. Om försäljningen går ner är det rimligt att man tar mindre betalt, säger han.

Vad händer med värdet på fastigheten om hyrorna går ned?

– Det går också ned, men fastighetsägaren kan ju ändra verksamheten och göra om lokalerna till kontor istället. Så länge som ekonomin växer så finns ett behov av mer kontor, säger Andreas Jonason.

Jonas Arnberg invänder dock att det inte är en möjligt lösning överallt, eftersom det kan vara svårt att göra om butikslokaler till kontor i en vanlig shoppinggalleria.

– Kontor är inget som lockar kunder till butikerna som är kvar.

När hyreskontrakt löper ut och avtal ska omförhandlas finns en möjlighet för butiksägaren att pressa hyran eller kanske flytta. Enligt Arnberg har fastighetsägare traditionellt haft en kö av hyresgäster till sin handelsplats. Om en butik flyttar tar man in en annan, men hyresvärdarna har inte samma position längre.

– Kön är kortare nu, åtminstone till vissa centrum, säger han.

Det är inte heller möjligt att ersätta alla butiker som stänger med restauranger, kaféer eller lekland.

Ännu syns inga större nedjusteringar på vare sig hyresnivåer eller fastighetsvärden på den svenska fasighetsmarknaden, konstaterar Philip Hallberg på Danske Bank. Men antalet försäljningar av handelsplatser utanför stadskärnorna minskar.

– Det är inte så många som är intresserade av att köpa den typen av tillgångar, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons