Annons

Expert: Då kan bojkotten mot Sverige få effekt

Artisten ASAP Rocky är åtalad misstänkt för misshandel i Stockholm. Arkivbild.
Artisten ASAP Rocky är åtalad misstänkt för misshandel i Stockholm. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

En kampanj på sociala medier uppmanar ASAP Rocky-fans att bojkotta svenska företag.

– Att det skulle få några större konsekvenser är mycket osannolikt, säger nationalekonomen Stefan de Vylder.

Under strecket
Publicerad

Volvo, Ikea, H&M, Electrolux, Absolut Vodka och Spotify har alla nämnts i samband med Twitter-kampanjen #boycottSweden. Under hashtaggen finns i skrivande stund 312 inlägg, varav ett hundratal har kommit in under det senaste dygnet.

Bland de som uppmanar till bojkott finns både Trumpanhängare och de som är kritiska mot presidenten.

”Undrar när Beyonce, Drake och Jay-Z ska stå upp mot Sverige? Det här handlar om vårt folk, om rasism! Ett överhetens slag i ansiktet! #boycottSweden”, skriver en användare.

”Avbryter mina planer på att åka till Sverige #FreeAsapRocky #boycottSweden”, skriver en annan.

Det är inte första gången som det uppmanas till bojkott av svenska företag i USA. När Olof Palme i början av 1970-talet riktade hård kritik mot USA:s krig i Vietnam svarade flera framstående amerikanska politiker med att bojkotta svenska företag. Men konsekvenserna blev ändå marginella.

– Då, när det handlade om storpolitik, fick det ingen större effekt för svensk-amerikanska ekonomiska relationer. När det nu handlar om en rap-artist är jag övertygad om att det inte får några större konsekvenser, säger Stefan de Vylder, nationalekonom och författare.

Annons
Annons

Det kommer att blåsa över.

Han menar att stora svenska företag som Volvo, Ikea och H&M i många amerikanska ögon representerar Sverige. Men trots det tror han inte att bolagen kommer att ta stryk när ASAP Rocky-anhängarna förespråkar en bojkott.

– Det kommer att blåsa över, exempelvis går Volvo jättebra i USA nu, säger Stefan de Vylder.

Om Trump skulle gå ut och stödja bojkotten, skulle det kunna få konsekvenser?

– Nej, i alla fall inga större. Om han inte går så långt som att införa tullar eller sanktioner mot Sverige, men det är mycket osannolikt.

Bland förespråkarna av bojkotten råder viss förvirring om vilka bolag det egentligen är man ska sikta in sig på. Några tycker att man ska rikta sig mot Volvo, medan vissa hävdar att Volvo egentligen är kinesiskt. Det diskuteras även kring Ikea, som många vill bojkotta men som vissa hävdar är ett nederländskt företag.

Det här med ägande av stora företag kan vara snårigt, men så här ligger det till:

Volvo Cars har sitt huvudkontor i Torslanda i Göteborg där man också har en av sina fabriker. Övriga fabriker ligger i Skövde, Olofström, Gent (Belgien), Chengdu (Kina), Daqing (Kina) och Charleston (USA). Majoritetsägare i företaget är kinesiska Geely, och minoritetsägare är Första AP-fonden, AMF och Folksam.

Volvo Trucks – som tillverkar lastbilar – ägs däremot av AB Volvo. Både AB Volvo och Volvo Trucks har sina huvudkontor i Göteborg.

Ikea ägs av två stiftelser. Dels det nederländska Stichting Ingka Foundation, som kontrollerar en klar majoritet av alla varuhus, och dels Interogo Foundation, med säte i Lichtenstein. Interogo äger Ikeas varumärke och koncept, och får tre procent royalties på alla försäljningar. Ikeas huvudkontor ligger i nederländska Leiden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons