Annons

Expert: Därför älskar högern Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedt hyllas av politiska motståndare.
Jonas Sjöstedt hyllas av politiska motståndare. Foto: Claudio Bresciani/TT

”Personlig värme”. ”Imponerande”. ”Min favoritmotståndare”. Även Jonas Sjöstedts största motståndare hyllar honom. ”Det är lättare att strö komplimanger över den som står väldigt långt ifrån”, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Under strecket
Publicerad

Det hör till god ton att säga något snällt om den som avgår. Men efter att Vänsterpartiets ordförande deklarerat sin avgång har även de mest oväntade politiska motståndarna stämt in i hyllningskören – och klämt i lite extra.

”Han har ofta imponerat på mig som politiker”, twittrade till exempel Paula Bieler, Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson.

Varför tycker du så mycket om honom?

– Tycker om är väl att ta i, vi är på helt olika politiska sidor. Han har ett lugnt och förtroendegivande sätt, om man håller med vad han säger. Överlag är han skicklig och respektfull. Det känns som att han menar vad han säger och tror på det. Det skiner igenom, säger Paula Bieler.

Är det ovanligt i riksdagen?

– Det varierar över tid men är väl inte jättevanligt.

Tar det ändå lite emot att ge komplimanger till en vänsterledare?

– Nej. Det är klart att jag beklagar hans åsikter men personer som gör ett bra värv förtjänar att få respekt för det.

Just att Sjöstedt står så långt ifrån högerkanten gör det lättare att vara bjussig, menar Jenny Madestam docent i statsvetenskap vid Södertörns universitet. Det är mer ofarligt än att berömma en konkurrent.

Annons
Annons

– Dessutom kan man vinna på det själv.

Hon lyfter också fram Jonas Sjöstedts emotionella sida och man får backa ända till forne Folkpartiledaren Per Ahlmarks dagar på 70–talet för att hitta en partiledare som vädrat sitt känsloliv så.

– I sina tidiga tal på första maj var Sjöstedt på gränsen till aggressiv. Sedan slog han om och har varit nära tårarna, med darrande underläpp. Jag tror inte han har haft riktig kontroll över det där själv och att partikamraterna nog jobbat med honom.

Samtidigt har det inneburit att han har öppnat upp och visat människan Sjöstedt. En autenticitet som fler politiker skulle behöva, menar Madestam.

– Det har skapat goda relationer även på ett personligt plan med till exempel såväl Annie Lööf som Ebba Busch Thor.

Har han vunnit eller förlorat på sin känslosamma sida?

– Både och. Väljarna skulle kunna uppfatta det som svaghet. Å andra sidan ogillar de aggressivitet.

Jenny Madestam tippar att Nooshi Dadgostar kommer att efterträda Sjöstedt.

– Hon är förste vice partiordförande vilket ligger nära. Dessutom är hon kvinna med invandrarbakgrund.

Andra namn som har florerat är Rossana Dinamarca och Ali Esbati, men båda är alldeles för osäkra kort, menar Madestam. Hon tror inte heller på Ulla Andersson, Hans Linde eller Aron Etzler.

– Andersson vill nog inte och Etzler är en bra partisekreterare men inget partiledarämne. Hans Linde är man, partiet vill säkert se en kvinna som efterträdare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons