Annons

Expert: Därför säger Brasilien nej till brandhjälp

80 procent fler bränder än i fjol har härjat i ”jordens lungor”.
80 procent fler bränder än i fjol har härjat i ”jordens lungor”. Foto: Eraldo Peres/AP

Brasiliens regering vill inte ta emot 200 miljoner kronor till släckningsarbetet i Amazonas – och ger Frankrikes president en känga.

– Bolsonaro försöker spela på några slags känslor om nationell värdighet, säger Brasilienkännaren Torsten Wetterblad.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Foto: TTBild 1 av 1

Amazonas brinner och världens ögon är riktade mot Brasilien och president Jair Bolsonaro. Under den sista dagen av toppmötet i Biarritz enades G7-länderna – det vill säga Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA – om att man skulle skänka över 200 miljoner kronor till släckningsarbetet. Brasiliens svar: nej, tack.

– Vi uppskattar erbjudandet men de resurserna kanske är mer relevanta för att återplantera skogarna i Europa, säger president Jair Bolsonaros stabschef Onyx Lorenzoni, enligt AFP.

Han fortsätter med att skicka en passning till Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Macron kan inte ens undvika en förutsägbar brand i en kyrka som är ett världsarv. Vad tänker han att han ska lära vårt land?

Torsten Wetterblad, Brasilienkännare knuten till Latinamerikainstitutet, är inte förvånad över den brasilianska ledningens reaktion.

– Bolsonaro är som han är, fruktansvärt världsfrånvänd. Han försöker spela på några slags känslor om nationell värdighet.

Efter reklamen visas:
Bolsonaros ord till Macron

Tidigare har Brasiliens miljöminister uttalat sig om att stöd från G7-länderna skulle vara välkommet. Men inställningen ändrades efter att president Bolsonaro och landets ministrar haft ett möte.

Annons
Annons

Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Foto: TTBild 1 av 1

– Det är uppenbart att det har varit en medveten politik att inte ingripa mot vare sig bränderna eller skövlingen av Amazonas, vilket har ökat avsevärt under den korta tid Bolsonaro har varit president. Det är ett led i hans politik och politiska linje. Han vill visa att han står för någonting annat, säger Torsten Wetterblad.

Brasiliens president Jair Bolsonaro.
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Foto: TT

Det är väldigt svårt att förutse hur Jair Bolsonaro och Brasilien kommer att agera framöver, enligt Torsten Wetterblad.

– För samtidigt har man förhandlat fram ett omfattande frihandelsavtal med EU. Där lovar Brasilien väldigt mycket, för det första att man inte ska lämna Parisavtalet och för det andra att man ska göra omfattande insatser för att beskoga Amazonas. Beroende på forumet så säger man helt olika saker.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons