Annons

Expert: Dödsdomen del i politiskt spel

En domstol i Egypten har bekräftat en dödsdom mot förre presidenten Muhammad Mursi. Men det är inte troligt att han avrättas. Regimen kommer att använda domen som ett påtrycktryckningsmedel mot islamisterna, anser en expert.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Egyptens förre president Muhammad Mursi har dömts till döden.

Foto: ASMAA WAGUIH / TT

Egyptens förre president Muhammad Mursi har dömts till döden.

Foto: ASMAA WAGUIH / TT
Egyptens förre president Muhammad Mursi har dömts till döden.
Egyptens förre president Muhammad Mursi har dömts till döden. Foto: ASMAA WAGUIH / TT

Bara någon timme efter att domen offentliggjordes sade Mursis advokat att den ska överklagas, rapporterar Reuters. Mursi själv satt i en bur och log men sade ingenting när domen lästes upp för honom, enligt AP.

Mursi och flera andra medlemmar i Muslimska brödraskapet döms till döden för att de ska ha dödat och kidnappat poliser i samband med ett fängelseuppror 2011. Domstolen lutar sig mot stormuftin Shawqi Allam, Egyptens högste religlösa ledare, som rekommenderat att Mursi döms till döden.

Mursi dömdes också på tisdagen till livstids fängelse för spioneri för den palestinska islamistgruppen Hamas, den militanta libanesiska gruppen Hizbollah och Iran. Han har också dömts till fängelse i ett annat mål.

– Domstolen har enhälligt bestämt att det inte finns något utrymme för mildhet eller nåd när det gäller de tilltalade, sade domare Shaaban al-Shami när domslutet lästs upp.

Annons
Annons

Enligt Hamdi Hassan, statsvetare och Mellanösternexpert, är det inte troligt att Mursi kommer att avrättas – utan processen kommer bli långdragen. Domstolsväsendet används enligt Hamdi Hassan av president Abd al-Fatah al-Sisis regim som ett sätt att straffa sina motståndare: fotfolk avrättas medan man förhandlar med högre uppsatta ledare som Mursi.

– De här domarna används som påtryckningsmedel för regimen mot islamisterna, säger Hamdi Hassan till TT.

Enligt honom har domstolsväsendet i Egypten helt tappat sin legitimitet och de många hårda domarna, inte minst dödsdomarna, kan få mer moderata grupper i landet att ta till våld i stället för att verka inom systemet. Även den egyptiska medelklass som tidigare har stöttat regimen kan komma att ta avstånd från al-Sisi och regimen.

– Jag tror att många ser det här som ett tecken på att hans oförmåga att leda landet.

Dödsdomen mot Mursi har kritiserats av USA, EU och FN. Om den skulle verkställas blir Mursi den första ex-presidenten som avrättas sedan Saddam Hussein, som hängdes 2006.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons