Annons

”För Trump är de fyra en tacksam fiende”

Ayanna Pressley, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar och Rashida Tlaib under presskonferensen.
Ayanna Pressley, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar och Rashida Tlaib under presskonferensen. Foto: J. Scott Applewhite/AP

USA:s president Donald Trumps attacker mot de fyra kvinnliga kongressledamöterna fortsätter. Här är upptrappningen genom bråket, vem som sagt vad – och vad det betyder. För Trump är politikerna ”en tacksam fiende att operera emot”, enligt en expert.

Under strecket
Publicerad

Ilhan Omar från Demokraterna har just röstat för ett fördömande av president Trumps uttalande.

Foto: Stefani Reynolds/TT Bild 1 av 3

Al Green la fram förslaget att Trump skulle ställas inför riksrätt, men resolutionen bordläggs.

Foto: Andrew Harnik/AP Bild 2 av 3

Donald Trump gestikulerar till jublet från sina supportrar.

Foto: Richard Ellis/TT Bild 3 av 3

Trump kritiserar sina kritiker: Åk tillbaka

Kongressgruppen från Demokraterna har länge varit några av Donald Trumps största kritiker. Under förra veckan kritiserade gruppen öppet Trumps migrationspolitik. Bland annat fördömde de situationen vid gränsen till Mexiko. Kritiken fick Trump att på söndagen publicera ett inlägg på Twitter där han riktade kritik mot, då icke-namngivna, politiker i kongressgruppen som han menade kritiserar “det bästa och mäktigaste landet på jorden”.

”Varför åker inte de tillbaka och hjälper fixa de totalt förstörda och kriminellt angripna länderna de kommer ifrån?”, skrev Trump i ett inlägg.

De fyra kvinnliga politikerna som Trumps syftade på var Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley. Samtliga är amerikaner och bara Omar är född utomlands.

Uttalandet mötte skarp kritik.

En av de som reagerade var den demokratiska talmannen Nancy Pelosi. Hon skrev ett inlägg på Twitter att det hela handlar om att Trump vill ”göra Amerika vitt igen” snarare än ”göra Amerika bra igen”. Även presidentkandidaten Bernie Sanders reagerade och kallade Trump för rasist i en intervju med CNN.

Annons
Annons

Presidentens tonläge beskrivs av Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, som extraordinärt.

– Det här främlingsfientliga uttalandet är en del av hans modus operandi, och har varit under lång tid, även innan han blev president. Det är politiskt, många av hans stödtrupper delar hans åsikter. Trump är angelägen om att behålla sina kärnväljare och återvalskampanjen har börjat, säger Dag Blanck.

Svaret: ”Så här ser rasism ut”

På en presskonferens i Vita husets trädgård på måndagen fick Donald Trump frågor kring sina Twitter-inlägg. Han upprepade då sitt budskap till kongresskvinnorna.

– Om du inte trivs här i USA, om du bara klagar hela tiden, då kan du lämna. Du kan dra nu direkt.

I måndags kväll höll de fyra kvinnliga politikerna en presskonferens med anledning av det senaste dygnets utspel. Under presskonferensen ställde de krav på kongressen att inleda en process för att avsätta Donald Trump.

Trumps inlägg på Twitter mötte skarp kritik även utanför USA:s gränser.

Ilhan Omar menade att presidenten eldar på en vit nationalism och Alyanna Pressley skrev i ett inlägg på Twitter att ”så här ser rasism ut”.

– Jag uppmanar alla att inte ta betet. Det här är en distraktion som syftar till att dra uppmärksamhet från annat som berör det amerikanska folket, sa Pressley under presskonferensen.

Trumps inlägg på Twitter mötte skarp kritik även utanför USA:s gränser. Storbritanniens avgående premiärminister Theresa May kallade Donald Trumps kommentar för ”totalt oacceptabel”. Även Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kritiserade uttalandet.

Annons
Annons

Ilhan Omar från Demokraterna har just röstat för ett fördömande av president Trumps uttalande.

Foto: Stefani Reynolds/TT Bild 1 av 1

I det republikanska partiet har kritiken i stort lyst med sin frånvaro. Två senatorer som tidigare haft motsättningar med Trump, Utah-senatorn Mitt Romney och Alaska-senatorn Lisa Murkowski, tog avstånd från kommentarerna.

Ilhan Omar från Demokraterna har just röstat för ett fördömande av president Trumps uttalande.
Ilhan Omar från Demokraterna har just röstat för ett fördömande av president Trumps uttalande. Foto: Stefani Reynolds/TT

”Leder till allvarlig splittring”

I tisdags fortsatte Donald Trump sitt utspel mot de kvinnliga politikerna i en rad nya inlägg på Twitter.

”De demokratiska kongresskvinnorna har spytt ur sig några av de mest bedrövliga, hätska och vidriga saker som någonsin har sagts av en politiker i representanthuset eller senaten och ändå får de ett frikort och stöd av Demokraterna”, skrev Trump i ett inlägg.

Han anklagade bland annat politikerna för att vara antiisraeliska, antiamerikanska och att de stödjer terrorister.

”Om ni hatar vårt land, eller om ni inte är lyckliga här, kan ni lämna!” skriver han i ett annat inlägg.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, säger att bråket visar att USA är kluvet i frågan om vilket land som USA ska vara.

”Vi kan inte för alltid vara ett land som är stolt över att välkomna migranter och religiös mångfald och samtidigt ett land som låser in flyktingbarn i burar och rycker på axlarna när vår president gör rasistiska uttalanden”, skriver CNN i en analys av bråket.

Annons
Annons

Al Green la fram förslaget att Trump skulle ställas inför riksrätt, men resolutionen bordläggs.

Foto: Andrew Harnik/AP Bild 1 av 1

Man kan tala om ett sorts kulturellt inbördeskrig i USA.

På ena sidan av den här konflikten finns en invandringsvänlig hållning, som erbjuder möjligheter för fattiga eller förtryckta, som präglar många amerikaners självbild. Samtidigt finns det andra spåret som betonar restriktivitet och tveksamhet till invandring och hur den har påverkat USA, menar Dag Blanck.

– På 1850-talet, årtiondet innan inbördeskriget bröt ut, var landet extremt splittrat. Paralleller är svåra att dra, men man kan i alla fall tala om ett sorts kulturellt inbördeskrig i USA just nu som leder till allvarlig splittring, säger han.

Al Green la fram förslaget att Trump skulle ställas inför riksrätt, men resolutionen bordläggs.
Al Green la fram förslaget att Trump skulle ställas inför riksrätt, men resolutionen bordläggs. Foto: Andrew Harnik/AP

Kongressen backar om riksrätt

Representanthuset fördömde Trumps uttalanden och Texasdemokraten Al Green la fram ett förslag om att Donald Trump skulle ställas inför riksrätt efter sina uttalanden riktade mot kongresskvinnorna. Under natten till torsdagen röstade USA:s kongress dock för att lägga frågan åt sidan, med resultatet 332–95. Resolutionen om riksrätt bordläggs alltså.

Utöver samtliga demokrater röstade även fyra republikaner för fördömandet.

Trump själv såg dock resultatet av omröstningen som en seger och efteråt kommenterade han resultatet på Twitter. Där skrev han bland annat att ”Detta är kanske det löjligaste och mest tidskrävande projekt som jag nånsin har jobbat med” och ”Det här ska aldrig få hända någon president i USA någonsin igen!”.

Annons
Annons

Donald Trump gestikulerar till jublet från sina supportrar.

Foto: Richard Ellis/TT Bild 1 av 1

Erik Åsard är professor emeritus i Nordamerikastudier och säger att Donald Trumps utspel mot de fyra kongresskvinnorna sannolikt inte är över ännu.

– Det här har han sagt tidigare och man kan ställa sig frågan varför han fortsätter att ge sig på de här kvinnliga politikerna, säger han och fortsätter:

– Han behöver alltid en fiende att hetsa mot, och verkar ha bestämt sig för att försöka göra de här fyra politikerna till Demokratiska partiets ansikte utåt. De här politikerna är ju själva ganska radikala och långtgående i sina förslag, och spetsiga när de själva twittrar. För Trump är det en tacksam fiende att operera emot, säger han.

Donald Trump gestikulerar till jublet från sina supportrar.
Donald Trump gestikulerar till jublet från sina supportrar. Foto: Richard Ellis/TT

Trump kan vinna väljare på bråket

Donald Trump fortsatte med ytterligare utspel mot kongresskvinnorna under ett kampanjmöte i North Carolina. Han antydde också att Ilhan Omar, som är född i Somalia, sympatiserar med terrororganisationen al-Qaida samt att hon uttalat sig antisemitiskt.

Samtidigt i bakgrunden hördes Trumpsupportrarna ropa ”skicka tillbaka henne!” upprepade gånger.

Trump ifrågasatte även de fyra politikernas patriotism och lyfte fram några av deras kontroversiella kommentarer i frågan om Israel och om brottsbekämpning.

– De älskar inte vårt land. De är så arga, sa Trump och fortsatte:

– Om de inte gillar det, låt dem gå, låt dem gå.

Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier:

– Det är ingen slump att han använder sig av rasistiska ord och antydningar.

Man måste bredda stödet utöver kärnväljarna.

Åsard beskriver att det är en ton som Trump använt under lång tid. Som exempel nämner han när Trump kritiserade svarta amerikanska fotbollsspelare för att inte stå upp när de sjöng nationalsången under fotbollsmatcher. Presidenten själv förnekar dock att han skulle vara rasist.

– Det tillhör ju spelets regler, säger Erik Åsard.

Vad innebär bråket för återvalskampanjen?

– Han släpper inte det här bråket och kommer säkert att fortsätta ett tag till framöver. Det kan leda till att han får än starkare stöd av sina kärnväljare, män i arbetar- och medelklassen – ofta vita. Utan det stödet hade han inte vunnit valet 2016, säger Åsard och fortsätter:

– Inför 2020 vill han mobilisera ännu fler ur dessa grupper, trots att partiet efter 2012, då Barack Obama omvaldes, gjorde en valanalys som kom fram till att man måste bredda stödet utöver kärnväljarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons