Annons

Vd-varningar för börsras: ”Djävulstyg runt hörnet”

Styrelseordförande Carl-Henric Svanberg och vd:n Martin Lundstedt under AB Volvos årsstämma nyligen.
Styrelseordförande Carl-Henric Svanberg och vd:n Martin Lundstedt under AB Volvos årsstämma nyligen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sammantaget har storbolagens vinster fallit jämfört med fjol – ändå stiger börsen. I vd-orden i kvartalsrapporterna finns gott om varningar att tiderna kan bli sämre.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kvartalsrapportperioden är snart över. De som hyste farhågor om att börsbolagen skulle rapportera vinsttapp att det skulle leda till börsfall kan andas ut. I stället har Stockholmsbörsen nått nya toppnivåer. OMXS-30 index har bara under den senaste månaden stigit med 5 procent och sedan årsskiftet är uppgången nära 23 procent.

Men den som vill blicka framåt och tar del av börs-vdarnas framtidsutsikter ser att flera bolag flaggar för en minskad efterfrågan kommande kvartal. Exempelvis skriver Volvo-chefen Martin Lundstedt att ”efterfrågan minskar på nya fordon och vi står inför en period av tuffare marknadsförhållanden.” Verkstadsjätten Atlas Copco skriver i rapporten att ”efterfrågan på produkter och service förväntas vara något lägre än nivån i tredje kvartalet.”

Peter Malmqvist, chef för Analysguiden på Aktiespararna, tror att det delvis ligger taktik bakom varningsorden.

– De vd:ar som är erfarna vet att det är bra att signalera även om man inte ser något i siffrorna nu. Och det är bekvämt att peka på någon extern faktor, om fjärde kvartalet skulle klappa ihop. Då har man hissat en varningsflagg, säger han.

Annons
Annons

Peter Malmqvist tycker dock att varningar är på sin plats givet det osäkra makroekonomiska läget. Lägg därtill riskerna förenat med ett handelskrig mellan USA och Kina, och i viss mån den utdragnas processen med brexit.

– De som sysslar med internationell verksamhet borde säga att man har en försiktig syn på framtiden.

När det gäller börsyran efter rapporterna, där vissa bolagsaktier steg kraftigt, och den sammantagna redovisade vinstutvecklingen så haltar det. Börsen är inte en spegel av hur bolagen har presterat, menar Malmqvist.

Han har summerat utvecklingen för de 50 största bolagen och funnit att vinsterna gick ned jämfört med ett år sedan.

– Tittar jag på alla bolagen föll vinsterna 17 procent, det är dramatiskt, men Ericsson och Nordea påverkar starkt, säger Malmqvist.

När han tar bort det mest extrema utfallen i toppen och botten visar jämförelsen ett vinstfall på 4 procent.

– Det speglar inte alls kursutvecklingen i oktober, som har varit väldigt bra.

Även om man jämför utfallen med analytikernas prognoser så ligger utfallet fem procent under. När Malmqvist även här exkluderar extremerna så visar det sig att utfallet mot prognos är 0,3 procent lägre.

– Det var något sämre än förväntat men inte mycket. Det kan man inte vara så glad över. Vi är på väg nedåt.

Vinstnedgångar inte är bra för börsen framåt.

– Kursreaktionerna kan man inte tillskriva rapporterna, säger han och menar att reaktionerna på börsen mer speglar det ljusare läget för handelsavtalet.

Malmqvist konstaterar vidare att flera bolag har tagit tag i omstruktureringar, effektiviseringar och nedläggningar, under det gångna kvartalet.

– Min tolkning är att företagen befarar att det lurar något djävulstyg runt hörnan och tar mycket kostnader för omstruktureringar nu när intäkterna är hyggliga och med resultatet faller.

Vad är det ett tecken på?

– Att man vill ta i problemen nu och genomföra åtgärder, för att det blir svårare att göra det längre fram.

Samtidigt ska man komma ihåg att en rad företag har bolagsspecifika problem och utmaningar. Det gäller till exempel Ericsson som avsätter 11,5 miljarder kronor för att täcka upp kommande böter för en amerikansk korruptionsutredning. Likaså är Swedbank föremål för penningtvättsutredningar och Nordea har gjort stora nedskrivningar.

– Det finns mycket som slår igenom, vilket gör det svårt att få grepp om totalen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons