Annons

Expert: ”Förfärligt” att sjuksköterskan var ensam

Eftersom ett magnetfält inte syns med blotta ögat kan det vara svårt att förstå vilka enorma krafter fältet innebär.
Eftersom ett magnetfält inte syns med blotta ögat kan det vara svårt att förstå vilka enorma krafter fältet innebär. Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuksköterskan fastnade i magnetfältet under en undersökning och skadades allvarligt. Det hade inte hänt om han inte arbetat ensam, menar experten Titti Owman.

Under strecket
Publicerad

I samband med en magnetkameraundersökning på Sunderby sjukhus utanför Luleå skadades en sjuksköterska allvarligt under onsdagseftermiddagen. Röntgensjuksköterskan ska ha gått in till patienten under pågående undersökning och fastnat i det starka magnetfältet som kameran skapar.

Patienten som undersöktes lyckades ta sig ur magnetkameran och larmade väktaren Håkan Lindgren som lyckades mannen skäras loss från magnetfältet. Vid det laget var mannen medvetslös.

Sjuksköterskan vårdas fortfarande på fredagen på sjukhus.

Titti Owman är forskningssjuksköterna och arbetar både nationellt och internationellt med säkerhet kring magnetkameraundersökningar.

– Jag blev helt bestört när jag hörde vad som hänt, säger Titti Owman.

Eftersom ett magnetfält inte syns med blotta ögat kan det vara svårt att förstå vilka enorma krafter fältet innebär. Förutom att dra till sig magnetiska ting, kan elektronisk utrustning påverkas och sluta fungera av kraften. Det innebär också att säkerhet är en fundamental aspekt under magnetkameraundersökningar.

Annons
Annons

Enligt uppgifter till SVT Norrbotten ska mannen haft på sig en så kallad viktväst runt halsen, en typ av tyngdväst som kan användas vid träning. Det var metallen i den som fastnade i kameran och drog åt kring mannens hals.

– I det här fallet verkar just säkerhetsrutiner vara det som har brustit. Det som är riktigt förfärligt är att han har jobbat ensam, säger Titti Owman.

Idealet enligt Titti Owman är att mr-sjuksköterskor arbetar i par. Då kan sjuksköterskorna också påminna varandra om säkerhetsaspekter och finnas nära till hands om något händer.

– Det är högst troligt att om man hade arbetat två och två hade man kunnat undvika olyckan, säger Owman.

Lasse Ahlander, ansvarig för Aleris röntgen som sköter magnetkameraverksamheten där olyckan inträffade, håller inte med. Han säger att uppgiften att sitta vid magnetkameran är ett arbete för en person.

– Det här är första gången av våra en miljon undersökningar som det gått snett. Visst kan sjuksköterskorna hjälpa till att påminna varandra, men att inte ha på sig metall i sin yrkesroll är helt självklart för personalen, säger Ahlander.

Men nu har en i personalen gått in med metall. Kan man säga att säkerhetsrutinerna glömts bort i det här fallet?

– Vi har ingen klar bild ännu på hur det inträffade gått till. Därför kan vi inte säga något om säkerhetsrutinerna har brustit.

I rummet fanns även en nödknapp som aldrig trycktes på. Det kan bero på att ingen av de närvarande personerna förutom sjuksköterskan hade utbildning i mr-säkerhet, enligt Titti Owman. Med en annan utbildad person i rummet hade olyckan kunnat lösas snabbare.

Lasse Ahlander har även han funderat över placeringen av nödknappen.

– Det är definitivt en sån sak man får titta på senare. Vi får undersöka om maskinerna kan byggas om för att de ska gå att stänga av även på själva maskinen, säger Lasse Ahlander.

Nu vill Titti Owman se ett nationellt samarbete för rekommendationer inom mr-säkerhet.

– Några nationella rekommendationer finns inte idag. Det behövs både när det gäller hur personalen ska agera och vilka utbildningar som krävs, säger Titti Owman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons