Annons

Expert: ”Förstärker bilden av en farlig man”

Anklagelsen om våldtäkt mot en 13-årig flicka pressar Donald Trump inför nästa veckas presidentval:

– Det förstärker bilden av honom som en farlig man, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala Universitet.

Under strecket
Publicerad

Nu flyttas återigen fokus tillbaka på Donald Trump, enligt professor Dag Blanck.

Foto: Evan Vucci/TTBild 1 av 2

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala Universitet.

Foto: Mikael Wallerstedt/Uppsala universitetBild 2 av 2

Nu flyttas återigen fokus tillbaka på Donald Trump, enligt professor Dag Blanck.

Foto: Evan Vucci/TTBild 1 av 1
Nu flyttas återigen fokus tillbaka på Donald Trump, enligt professor Dag Blanck.
Nu flyttas återigen fokus tillbaka på Donald Trump, enligt professor Dag Blanck. Foto: Evan Vucci/TT

Under stort rabalder ställde den hittills anonyma kvinnan, som benämns ”Jane Doe”, på onsdagen in en presskonferens i Los Angeles som den erkända advokatfirman ”The Bloom Firm” kallat till.

Juristen Lisa Bloom berättade att hennes klient fått ta emot dödshot efter anklagelsen om att Donald Trump ska ha våldtagit henne som 13-åring i en lägenhet på Manhattan, New York 1994.

– Det här flyttar fokus igen. Tidigare i veckan var det Hillary Clintons e-mails som var i centrum. Nu flyttas fokus tillbaka på honom. Folk påminns om Donald Trumps kvinnosyn, säger Dag Blanck till SvD.

Hillary Clinton har ännu inte utnyttjat den senaste sexuella anklagelsen mot Trump i sin egen kampanj.

– Men det kommer säkert att ske, direkt eller indirekt. Demokraterna kommer att påtala vikten av att den blivande presidenten måste vara en person som kan sköta sig. Clinton har tidigare utnyttjat surrogatpersoner i det syftet, som Michelle Obama. Men det här kan bli omöjligt att undvika. Maken Bills förehavanden som president ligger i bakgrunden, säger Dag Blanck, som under torsdagsmorgonen var gäst i SvT:s morgonsoffa.

Annons
Annons

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala Universitet.

Foto: Mikael Wallerstedt/Uppsala universitetBild 1 av 1

Det här förstärker bilden hos de som redan tycker illa om Trump. Men många har redan bestämt sig.

Ändå är det svårt att säga vilken effekt den senaste anklagelsen kan få när valurnorna över hela USA töms på tisdag i nästa vecka.

– Det här förstärker bilden hos de som redan tycker illa om Trump. Men många har redan bestämt sig. Opinionssiffrorna brukar bli jämnare ju närmare man kommer valdagen. Men det här är ändå ingenting man vill ha sista veckan i en presidentkampanj, säger Dag Blanck.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala Universitet.
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala Universitet. Foto: Mikael Wallerstedt/Uppsala universitet

Sammankopplingen med den sexdömde finansmannen Jeffrey Epstein, som ägde en av de största privata hemmen på Manhattan om hela 4 600 kvadratmeter där våldtäkten påstås ha ägt rum, riskerar att bli en kvarnsten runt halsen på Donald Trump.

– Nu öppnas hela historien igen. Jag kan tänka sig att de umgåtts i societetskretsar i New York under den tid det begav sig, säger Dag Blanck.

Mångmiljonären Jeffrey Epstein avtjänade 13 av 18 månader i fängelse för att 2005 ha haft sex med en 14-årig flicka.

– Det här är allvarligt, tillägger Dag Blanck.

Förgrundsfiguren för advokatfirman The Bloom Firm, Lisa Bloom, som ska föra talan för ”Jane Doe”, har själv arbetat som juridisk analytiker åt tv-bolaget ABC.

– De är ett av de tre stora nätverken bredvid FOX och NBC. ABC är känt för att hålla sig neutralt i sin rapportering kring presidentvalet, medan FOX har bedömts gynna Trump och NBC varit mer åt vänster, säger Dag Blanck.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons