Annons

Bakslag för kvinnor om fred blir verklighet

Kvinnornas situation i Afghanistan kan försämras vid ett fredsavtal. Det menar experten  Helené Lackenbauer vid FOI
Kvinnornas situation i Afghanistan kan försämras vid ett fredsavtal. Det menar experten Helené Lackenbauer vid FOI Foto: Tamana Sarwar/TT

Situationen för afghanska kvinnor kan försämras om fredsavtalet mellan USA och talibanerna blir verklighet. ”Fred skulle innebära ett bakslag, men det kan den vara värd”, enligt Helené Lackenbauer vid FOI. Även Svenska Afghanistankommittén välkomnar USA:s och talibanernas pågående fredstrevare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Afghanska kvinnors rättigheter, liksom mänskliga rättigheter i stort, kommer att minska om det blir ett fredsavtal mellan USA och talibanerna, enligt Afghanistanexperten Helené Lackenbauer vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Jag var i Washington för ett halvår sedan och då pekade alla på att det kommer att ske någon slags tillbakarullning av utvecklingen när det gäller mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter.

Det beror på att talibanerna kommer att kräva att få viss makt för att sluta fred, påpekar hon.

Det första steget mot ett fredsavtal togs i fredags då USA och talibanerna kom överens om att trappa ned våldet i Afghanistan i sju dagar, efter att ha stridit i 18 år.

Om det blir ett fredsavtal ser Helené Lackenbauer bland annat framför sig att talibanerna kommer att kräva höga poster i landets säkerhetsstyrkor.

– Talibanerna har också talat om att ha ett muslimskt råd som kan påverka och vägleda regeringen, något som mer liknar Irans styre. Sedan kan man också fråga sig om det går att lita på talibanerna. Tänk om de skriver under ett avtal och sedan tar makten igen? Då får vi något som liknar 1990-talet, säger Helené Lackenbauer.

Annons
Annons

1990-talets talibanregim förnekade flickor och kvinnor grundläggande rättigheter som självbestämmande och möjligheten att utbilda sig och yrkesarbeta.

Sedan regimen föll för nästan 20 år sedan har antalet barn som går i skolan ökat från knappt 1 miljon till drygt 7 miljoner. Närmare hälften är flickor. Barn- och mödradödligheten har sjunkit väsentligt, en tredjedel av parlamentets platser är vikta åt kvinnor och en majoritet av befolkningen har tillgång till grundläggande hälso- och sjukvård.

Skulle ett fredsavtal vara värt den här tillbakarullningen av rättigheter?

– Jag har bott i Afghanistan vid ett par tillfällen och de senaste fyra åren har situationen på grund av våldet blivit så mycket sämre. Våldet påverkar människors vardagsliv på ett så otroligt negativt sätt. Man måste förhandla. Jag tycker absolut att det är värt det, säger Helené Lackenbauer.

Även Anna Ek, Sverigechef för Svenska Afghanistankommittén, välkomnar fredstrevaren.

– Afghanerna har haft väpnad konflikt i sitt land i princip i 40 år. Civilbefolkningen är oerhört trött på våld och elände. Alla steg som tas emot eventuella fredsförhandlingar tror jag välkomnas av alla.

Hon betonar att Svenska Afghanistanskommitténs, och många andra organisationers, syn är att kvinnors rättigheter och medias frihet inte får inskränkas.

Anna Ek anser att den afghanska regeringen och det afghanska folket bör släppas in i fredssamtalen.

– Att inte prata med den afghanska regeringen och den afghanska befolkningen leder till att freden inte blir deras.

SvD träffade nyligen några afghanska kvinnor som inte vill ha en fredsuppgörelse med talibanerna. Dr Alema, vice flyktingminister och kvinnorättsaktivist, sa att talibanernas kvinnosyn ”hör hemma på stenåldern”.

Kvinnorättsaktivisten Laila Haidari sa:

– Talibanerna kommer aldrig att förändras. En åsna är alltid en åsna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons