Annons

Expert: Jakten på Lexbase kan leda till censur

Politikernas försök att bli av med den omtalade söktjänsten Lexbase riskerar att ta bort ett viktigt grundlagsskydd även för andra medier. Det varnar tryckfrihetsexperten Nils Funcke för, enligt tidningen Metro.

Under strecket
Publicerad

Lexbase.

Foto: Per Larsson/TTBild 1 av 1

Lexbase.

Foto: Per Larsson/TTBild 1 av 1
Lexbase.
Lexbase. Foto: Per Larsson/TT

Söktjänsten Lexbase publicerar rättslig information om personer och företag och har sedan 2014 hängt ut tusentals dömda på nätet.

Företaget har ett så kallat utgivningsbevis och omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen och politikerna har därför haft svårt med att stoppa verksamheten.

Men i höstas presenterade mediegrundlagskommittén ett betänkande i frågan och regeringen har nyligen lagt fram en lagrådsremiss, rapporterar tidningen Metro.

Lagförslaget innebär bland annat att man ska kunna begränsa grundlagsskyddet för vissa söktjänster som innehåller personuppgifter av ”särskilt integritetskänslig karaktär”, förklarar tidningen.

Om man gör det krävs det inte längre att man tröskar igenom framtida lagändringar med två riksdagsbeslut.

På det sättet omskriver man yttrandefrihetsgrundlagen för att lägga delar av den i en vanlig lag. Tryckfrihetsexperten Nils Funcke varnar för att det kan komma att ta bort ett viktigt grundlagsskydd även för andra medier.

– Om man gör det krävs det inte längre att man tröskar igenom framtida lagändringar med två riksdagsbeslut och ett mellanliggande val, som det gör när det gäller förändringar av grundlagen, säger Nils Funcke till Metro.

”Särskilt integritetskänslig karaktär” kan till exempel handla om etniskt ursprung, fällande domar i brottsmål eller politiska åsikter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons