Annons

”USA:s robotförsvar verkar inte fungera”

Iranska robotar avfyrades i natt mot amerikanska mål i i Irak.
Iranska robotar avfyrades i natt mot amerikanska mål i i Irak. Foto: TT

Nattens iranska robotattacker mot amerikanska baser i Irak ställer läget i Mellanöstern på sin spets:

– USA:s robotförsvar verkar inte fungera till 100 procent, säger Pieter Wezeman, vapenexportexpert vid fredsforskningsinstitutet Sipri.

Under strecket
Publicerad

I nattens mörker avfyrade det iranska revolutionsgardet totalt ett dussintal raketer mot den stora flygbasen Al Assad och ytterligare en militärbas nära Erbils flygplats i norra Irak – baser där USA har soldater placerade.

Från amerikanskt håll sägs att inga soldater ha kommit till skada medan iransk tv påstår att 80 amerikanska ”terrorister” dödats i attackerna som ska varit en hämndattack för att USA i fredags dödade den iranske generalen Quassem Suleimani.

– Han var deras man, så att säga. Det finns en del som tyder på att en mindre grupp inom militären bestämt sig för att utföra attacken, säger Pieter Wezeman.

Hur utfördes attacken?

– Ballistiska robotar går att avfyra från en ramp som är konstruerad på en lastbil. De kan flyga över 100 mil. Robotarna har inte så stor militär kraft, men kan ändå orsaka stor skada i tättbefolkade områden. Det såg vi redan i Gulfkriget på 90-talet, säger Pieter Wezeman.

De amerikanska styrkorna på plats i Irak lyckades uppenbarligen inte undanröja attacken.

– USA:s robotförsvar verkar inte fungera till 100 procent. Att de inte lyckades skjuta ner robotarna i luften tyder på det. Vi har sett liknande attacker i Saudiarabien där man inte lyckats försvara sig mot robotar uppskjutna från hutiska rebeller i Jemen, säger Peter Wezeman.

Finns det risk för kärnvapenattacker?

– Även om Iran har sagt att man inte ämnar utveckla kärnvapen har USA uttryckt oro att ballistiska robotar kan vara ett steg mot kärnvapen, säger Peter Wezeman.

Vad händer nu?

– Det kan man bara spekulera i. Kan Pentagon hålla huvudet kallt? Parter som EU och Ryssland måste övertyga USA att ta det lugnt.

Erika Holmquist, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger till TT att nattens attack från Iran var logisk:

– De vill inte låta attacken gå obesvarad, men när de säger att de inte vill ha ett krig tror jag att de menar det. Då är det från deras synvinkel proportionerligt att attackera en amerikansk bas i Irak, där attacken faktiskt skedde, säger hon.

Erika Holmquist tror att Iran oroar sig för en fortsatt eskalation, samtidigt som man inte räds en väpnad konflikt om det är absolut nödvändigt.

– Att den iranske utrikesministern beskriver svaret mot USA som avslutat kan vara ett sätt för Iran att åter lägga över bollen till USA, säger Holmquist.

Efter reklamen visas:
Iransk attack mot amerikansk militärbas
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons