Annons

Expert: Nya grupper ökar risken för allvarligt våld

På lördagskvällen sköts en 15-årig pojke ihjäl i Malmö.
På lördagskvällen sköts en 15-årig pojke ihjäl i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Våldet i Malmö kopplas av polisen till löst sammansatta nätverk av unga kriminella. De nya gängstrukturerna ökar risken för mord och grovt våld. Socialtjänsten jobbar nu hårt för att bryta mönstret, säger Malmöpolitikern Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

Under strecket
Publicerad

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

Efter att våldet trappats upp i Malmö de senaste veckorna hölls på tisdagen ett nytt möte inom det uppmärksammade projektet ”Sluta skjut”.

Satsningen går ut på att poliser och kriminella träffas för att diskutera sätt att förhindra nya våldsbrott.

– Det handlar om unga män och pojkar som vi har ”punktat” och bjuder in till samtal, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen.

Polisen har själva beskrivit projektet som en framgång efter en förhållandevis lugn vår och sommar.

Men under drygt två veckor har nu två personer dödats och två skadats allvarligt i tre skjutningar i Malmö. En av de dödade är den 15-årige pojke som sköts nära Möllevångstorget i lördags.

Flera sprängdåd har också inträffat i staden.

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), säger att våldsnivån har gått ned sett till ett längre tidsperspektiv, men att det alltid finns en risk att olika händelser leder till nya våldsspiraler.

Hon nämner särskilt mordet på en 28-årig man i Malmö den 31 oktober. Mannen har beskrivits som en centralfigur inom Malmös undre värld, och polisen har tidigare sagt att mordet kunde leda till en våldsupptrappning.

Annons
Annons

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

– Jag är rädd för att det är precis det vi har sett, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, som välkomnar polisens löften om att öka insatserna mot de gängkriminella i staden.

Även kommunen har infört nya åtgärder, säger hon.

– Vi har påbörjat ett långsiktigt förebyggande arbete. Socialtjänsten har jobbat väldigt offensivt med unga som befinner sig i riskzonen.

Samtliga sprängdåd och skjutningar senaste tiden har någon form av koppling till så kallade löst sammansatta kriminella nätverk, säger Ewa-Gun Westford.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

I de flesta av utredningarna om de senaste våldsdåden har polisen inte lyckats gripa någon person. Undantaget är skjutningen som inträffade i måndags kväll, där en tonåring skadades. Två misstänkta är anhållna.

Ett annat framsteg gjordes i helgen när fyra personer med kopplingar till kriminella nätverk i Malmö häktades, misstänkta för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Enligt Stockholmspolisens gängexpert Gunnar Appelgren har den nya formen av kriminella grupperingar en dynamik som ökar risken för allvarligt våld.

– Jag brukar säga grov ”oorganiserad” brottslighet. I nätverken är lojaliteten mycket lägre än i mc-gäng och konflikter uppstår ofta. Det kan handla om rånbyten eller att man inte har gjort rätt för sig.

Han jämför med Tyskland, där dödligheten i unga brottskretsar är avsevärt lägre än i Sverige. Nyligen gjorde svensk polis ett studiebesök i den tyska staden Essen, som har problem med så kallad klanbrottslighet.

Annons
Annons

– Vi upptäckte att det finns ett slags terrorbalans mellan klanerna som leder till mindre våld. I mc-gäng och klaner vill man helst gå under radarn och undvika onödigt våld, säger Gunnar Appelgren.

Andra anledningar till skillnaden är enligt Appelgren att Tyskland har fler poliser och en strikt vapenlagstiftning.

De löst sammansatta nätverken i Sverige skiljer sig på flera vis från gäng. De saknar en identitet och gemensam front utåt. Nätverken har till skillnad från mc-gäng heller inga tydliga hierarkier, menar Appelgren.

– Den inre kärnan i nätverken består ofta av lite äldre personer som har varit brottsaktiva längre. Nätverken är ofta kopplade till områden som individerna har vuxit upp i.

Varför Sverige har dessa kriminella strukturer har Appelgren inget konkret svar på. En teori är att det blivit lättare att slå sig in på narkotikamarknaden. Malmös polischef Stefan Sintéus sade i måndags att droghandeln är kopplad till våldsbrottsligheten.

– Det är relativt lätt att få tag på tillräckligt stora partier för att sälja av. Det gäller främst cannabis men även kokain, säger Gunnar Appelgren.

Enligt Appelgren är det ofta mer organiserade konstellationer som för in narkotikan i landet. Sedan säljs drogerna i av unga män och pojkar i löst sammansatta nätverk.

– De som skjuter varandra är inte del av den grova organiserade brottsligheten utan är en produkt av den.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons