Annons

al-Qaida på frammarsch – kan slå ihop sig med IS

Kriget mot IS är slut – enligt Iraks premiärminister. Men terrorgruppen är inte helt besegrad. En farhåga är att al-Qaida är på frammarsch och kan gå samman med IS.

– Risken för fortsatta våldsdåd är långt ifrån över, säger terrorforskaren Hans Brun.

Publicerad
Hans Brun som är terrorforskare menar att det under överskådlig tid framöver kommer finnas kvar terrorceller i och kring Syrien.
Hans Brun som är terrorforskare menar att det under överskådlig tid framöver kommer finnas kvar terrorceller i och kring Syrien. Foto: Claudio Bresciani/TT och uncredited

Beskedet under lördagen om att irakiska styrkor har fullständig kontroll över gränsen mot Syrien innebär inte att IS är utraderad.

Terrorgruppen finns kvar och väntas fortsätta med attacker i både Irak och Syrien.

– Det ska tolkas som en inrikespolitisk signal om att man har situationen allt mer under kontroll och att man kommer att trappa ner på de här storskaliga militäroperationerna. Men det innebär inte nödvändigtvis att risken för attentat och fortsatt våldsdåd är över, säger Hans Brun, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Annons

Sedan sommaren 2014 har kriget mot IS pågått, och fram till nyligen kontrollerade terrorgruppen i Irak enbart ett område längs med den syriska gränsen – där slutoffensiven nu utspelat sig.

Många har stupat, en hel del har flytt. Det finns flera frågetecken var de har flytt.

– Det viktigaste var att man tog Mosul för ett tag sen, men också att man nu har täppt till gränsen mot Syrien och Jordanien. De långa gränserna har varit ett stort problem för Irak ändå sedan invasionen av Irak 2003. Amerikanarna lyckades inte heller täppa till dem. Det har därför varit lätt för jihadister att korsa över. Det kommer under överskådlig tid finnas kvar terrorceller av motstånd längs gränserna.

Irakisk militär i staden Rawah i Irak. Foto: Osama Sami/AP

När IS var som störst kontrollerade de ett område där omkring 10 miljoner människor bodde. Terrorgruppen styr fortsatt mindre Syriska byar längs med gränsen mot Irak och utspridda fickor i öknen. Det finns också ett litet IS-fäste i närheten av Damaskus.

Vad har hänt med alla de som ingått i IS?

– Många har stupat, en hel del har flytt. Det finns flera frågetecken var de har flytt. Vi ser tecken på att Islamiska staten är ganska aktiva i Afghanistan till exempel.

Det finns inga tillförlitliga siffror på hur många IS-terrorister som gripits – det kommer dröja innan den lägesbilden kommer att klarna, menar Hans Brun.

Men al-Qaida tycks i alla fall hålla på med en omorganisation och ledarskifte.

Finns det några pågående rättsprocesser?

– Det finns inga reguljära storskaliga rättsprocesser med folkrättslig inriktning som jag gärna hade sett. Vi måste avvakta lite här och se vad som händer, och hur de irakiska myndigheterna hanterar situationen.

Iraks fokus kommer på sikt att ligga på underrättelsearbete och polisiär verksamhet för att bekämpa IS, enligt Hans Brun. Ett orosmoment är att terrorgruppen al-Qaida är på frammarsch igen, och att det finns tecken på att de kan gå samman med IS.

I täten går Usama bin Ladins son Hamza, som har svurit ed på att slå tillbaka med våld mot USA, vars elitsoldater dödade hans far i en eldstrid i ett villakomplex utanför Pakistans huvudstad Islamabad 2011.

– Det återstår att se. Men al-Qaida tycks i alla fall hålla på med en omorganisation och ledarskifte.

Annons
Annons
Annons

Hans Brun som är terrorforskare menar att det under överskådlig tid framöver kommer finnas kvar terrorceller i och kring Syrien.

Foto: Claudio Bresciani/TT och uncredited Bild 1 av 2

Irakisk militär i staden Rawah i Irak.

Foto: Osama Sami/AP Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons