Annons

Expert om drönaraffären: ”Säpo bör titta på det”

Ett drönarbolag startas upp i Sverige av en kinesisk affärspartner. Ett sätt att kringgå EU:s vapenembargo och få ut spetsteknologi från Sverige? Ja, så kan det vara anser den amerikanske experten James Andrew Lewis. Han tycker att det är Säkerhetspolisen uppdrag att titta närmare på affärerna.

Under strecket
Publicerad

Drönarföretaget Cybaero har lokaler i Linköping.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Cybaero – skandalbolaget i korthet

Ett Hong Kong-registrerat bolag med oklar bakgrund, där personerna bakom detta driver flera andra bolag. Sedan 2017 även omtalade på kinesiska forum och nyhetssajter för att vara delaktiga i en skalbolagshärva. Dessutom har en av personerna startat nya drönarbolag, både i Sverige och i Kina.

Det handlar om de märkliga och snåriga turerna kring den drönaraffär med en kinesisk myndighet som godkändes av svenska myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP). Säljare var svenska Cybaero med mellanhanden Jolly Hong Kong Limited.

Det är ett nytt sätt de funnit för att kunna gå runt exportrestriktionerna, att åka till ett land och starta ett helt nytt bolag.

En affär som kritiserats av både experter och en politiker. Om högteknologiska produkter som kan användas militärt säljs till Kina så går det inte att garantera att de inte slutligen hamnar just där, hos den kinesiska militären.

Nu kommer ny kritik mot affären, den här gången ifrån tungviktaren James Andrew Lewis, högt uppsatt direktör på det amerikanska forskningscentret Center for Strategic and International Studies (CSIS). Han har lång erfarenhet i frågor som handlar om tekniköverföring och global vapenhandel, såväl som rådgivare i militära insatser.

Annons
Annons

Drönarföretaget Cybaero har lokaler i Linköping.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Som SvD kunnat berätta startade en person från Jolly ett drönarbolag i Sverige och ett i Kina ungefär samtidigt, namngivna som Blacklight Aircraft AB respektive Blacklight UAS. Hela upplägget med bolagskonstruktioner är bekant, säger James Andrew Lewis.

– Den här typen av olagligt förvärv av teknik går tillbaka årtionden, där kineserna försöker undvika västerländska kontroller för att komma över militär teknik, säger James Andrew Lewis till SvD.

Drönarföretaget Cybaero har lokaler i Linköping.
Drönarföretaget Cybaero har lokaler i Linköping. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Lewis har tagit del av uppgifter ur SvD:s granskning. Bland annat om hur Cybaero kom överens om en affärsuppgörelse med Jolly Hong Kong Limited, där tre drönarsystem värda 50 miljoner kronor skulle till den kinesiska tullen.

Jolly skulle vara mellanhanden. Inspektionen för strategiska produkter gav grönt ljus för export. Drönarna i affären hade mycket avancerad teknologi, bland annat ett system från franska jätten Airbus Defence.

– Jag är förvånad över att det svenska företaget gick med på den här affären, de måste vara desperata, säger Lewis.

– Jag talade med ett amerikanskt företag som tidigare bestämde sig för att inte sälja till en kinesisk drönartillverkare. De resonerade att "samma minut som de överförde tekniken skulle det kinesiska företaget börja kopiera."

Flera märkliga spår finns även runt bolaget Jolly. SvD har sökt dem via kontoret i Hong Kong utan att få någon återkoppling. Jolly säger sig bland annat vara återförsäljare åt utländska företag i Kina, inom bland annat undervattensfarkoster, radarsystem och kylfläktar för hangarer på den kinesiska marknaden.

Annons
Annons

– Denna mellanhand i Hongkong bör man titta närmare på, säger Lewis.

Vilket ansvar har myndigheterna? Lewis anser att det huvudsakligen bör vara säkerhetstjänstens, i det här fallet Säkerhetspolisens, att identifiera potentiella överträdelser.

– De ska sedan meddela inspektionen (ISP, reds anm.) som kan avgöra om det har begåtts lagbrott. Om så har skett så kan fallet tas vidare till åtal.

– Men det är en enorm uppgift eftersom det sker tusentals transaktioner hela tiden. Men det finns strategier att använda för att fokusera på det mest intressanta, säger James Andrew Lewis.

Att kringgå exportrestriktioner är något som James Andrew Lewis är bekant med i USA. Det finns upplägg i USA som liknar det svenska, där bolaget Blacklight startades av en representant från Jolly både här och i Kina, tillsammans med en före detta anställd på Cybaero som satt på långtgående tekniska kunskaper.

– Det är ett nytt sätt de funnit för att kunna gå runt exportrestriktionerna, att åka till ett land och starta ett helt nytt bolag, säger James Andrew Lewis.

– USA har sett det här hända i Silicon Valley. Folk behöver verkligen vara försiktiga när de gör affärer med en skum kinesisk affärspartner.

Har det fastställts i USA om denna typ av upplägg har kopplingar till Kinas stat eller militär?

– Det är oklart, åsikterna går isär.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons