Annons

Expert om FI-toppens drag: Borde ha anmält jäv direkt

Martin Noréus.
Martin Noréus. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Martin Noréus borde ha jävat ut sig i samma sekund han insåg att han var aktuell för ett toppjobb på Handelsbanken. Det anser Folke Johansson, professor emeritus vid Göteborgs universitet.

Under strecket
Publicerad

Det plötsliga avhoppet har väckt reaktioner. Finansinspektionen genomför just nu en historisk granskning av banksektorn efter flera penningtvättsskandaler, bland annat i Danske Bank och Swedbank.

Det är i det läget myndighetens vice generaldirektör, och en av hjärnorna bakom granskningen, lämnar tillsynsmyndigheten och går till ett välbetalt toppjobb som chef för regelefterlevnad på Handelsbanken.

Enligt källor med god insyn i bankernas lönesättningen fick motsvarande chefer i SEB respektive Swedbank 3,5 och 4,4 miljoner kronor per år förra året.

Det kan jämföras med att Noréus chef Erik Thedéen tjänar cirka 1,6 miljoner kronor om året.

Och enligt Folke Johansson, professor emeritus vid Göteborgs universitet och jävsexpert, borde Noréus ha agerat annorlunda.

– Jag anser att han borde ha anmält jäv direkt från den tidpunkten han blev klar över att det nya jobbet överhuvudtaget kunde bli aktuellt. Extra angeläget blir det om han handlägger ärenden som rör Handelsbanken, säger han.

Det var Dagens Industri som först rapporterade om att Martin Noréus inte hade anmält jäv. På torsdagen vill ingen på Finansinspektionen uttala sig i frågan. Vare sig generaldirektör Erik Thedéen eller tillförordnad chefsjurist Per Håkansson vill ställa upp för en intervju.

Annons
Annons

I en kort skriftlig kommentar fokuserar Per Håkansson på FI som myndighet, inte på Martin Noréus som person:

”FI har inte brutit mot någon jävsregel. Vi följer förvaltningslagen. Myndigheten agerade omedelbart när generaldirektören i fredags (13 september) fick information om att han sannolikt skulle bli anställd av banken. Martin Noréus sattes i karantän direkt”, skriver Per Håkansson.

Folke Johansson menar att jäv handlar om att allmänheten inte ens ska behöva misstänka att någon är partisk.

– Därför spelar det egentligen inte så stor roll om den vice generaldirektören hanterade ärenden som rör Handelsbanken eller någon annan bank. I och med att han befann sig i en dialog om nytt jobb borde han ha anmält jäv, säger Johansson.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, tycker det är ett ytterst olämpligt agerande från Martin Noréus. Däremot är han osäker på om Förvaltningslagen i det här fallet tvingar honom att anmäla jäv.

– Jag tror att det blir svårt att i formell mening kräva att han borde ha anmält jäv. Den svenska förvaltningslagen är ganska generös i det här avseendet, säger Olle Lundin.

– Däremot tycker jag det är mycket märkligt att Finansinspektionen inte har egna jävsregler som är mer strikta än de som finns i förvaltningslagen. Det finns flera exempel på andra svenska myndigheter som har sådana.

En myndighet som har valt den vägen är Läkemedelsverket i Uppsala. De har kompletterat de allmänna jävsreglerna med ett internt regelverk. Där har man satt upp tuffare krav på medarbetarnas anmälningsplikt. Det interna regelverket är till stor del hämtad från den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA:s, direktiv.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) sade igår till SvD att Martin Noréus byte av jobb inte är helt oproblematiskt.

”Det måste finnas processer med karantänstider och annat när man går från en position i offentlig sektor till en annan i den privata. Faktorer som risk för jäv och möjlig ekonomisk vinning måste uppmärksammas”, sade Per Bolund.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons