Annons

Expert om Iran och USA: kan närma sig en militär konflikt

Foto: Fay Abuelgasim/AP

Konfiskerade oljefartyg och nedskjutna drönare. Provokationerna mellan Iran och USA har duggat tätt den senaste månaden, och enligt Irankännaren Mohammad Fazlhashemi riskerar nationerna en militär konflikt.

– USA närmar sig sin ”tipping point”.

Under strecket
Publicerad

De två oljetankfartygen som under fredagen konfiskerades av Iran i Hormuzsundet i den Persiska viken är bara den senaste i raden av händelser som spär på de ökade spänningarna mellan USA och Iran.

Det säger professorn i islamisk teologi vid Uppsala universitet och Irankännaren Mohammad Fazlhashemi, som menar att upprinnelsen till den senaste månadens fartygskonflikter grundas i att president Trump drog sig ur kärnenergiavtalet för ett drygt år sedan.

– Irans ekonomi har drabbats hårt av sanktionerna som kom i och med att USA drog sig ur avtalet. Inflationen ökar och priserna skjuter i höjden, och det finns en risk för samma utveckling som i Venezuela. Det sätter press på den iranska regeringen.

Fartygskonfiskeringarna är heller inget som förvånar Fazlhashemi. När ett iranskt fartyg med två miljoner fat olja härom veckan konfiskerades av Storbritannien utanför Gibraltar lät Irans högste ledare, Ali Khamenei, meddela att vedergällningar skulle komma.

Många räds nu en militär utveckling av konflikten. Visserligen vill president Donald Trump slippa att skicka amerikanska trupper till Mellanöstern med endast ett drygt år kvar till valet 2020 – men han lär heller inte tåla hur mycket provokationer som helst från Iran, som är väl medvetna om att opinionen i USA är emot militära interventioner.

Annons
Annons

Dessutom är Trumps utrikesminister Mike Pompeo och den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton välkända krigshökar, vilket kan spä på sannolikheten för utvecklingen av en militär konflikt.

– Ingen vill se ett krig, men små incidenter kan tillslut leda till det. USA närmar sig sin ”tipping point”, och det skulle kunna leda till en militär konflikt, säger Fazlhashemi.

Hur provocerade blir USA av en iransk blockering av Hormuzsundet?

– För USA spelar inte sundet så stor roll, men för deras allierade i området – Saudiarabien, Bahrain, Kuwait med flera – är det viktigt. Och skulle det bli en militär konflikt har Iran redan tidigare visat att man via proxygrupper inte är rädd för att slå till mot vare sig USA eller deras allierade. Skulle det ske hade det slagit hårt mot världsekonomin med höga oljepriser och ökad instabilitet.

Hur skulle Ryssland, som backar Iran i konflikten, agera vid en militär eskalering?

– Visserligen har Ryssland varit tydliga med att de anser att USA är anledningen till konflikten, i och med att man drog sig ur ett fungerande avtal. Men skulle det bli en konflikt så tror jag inte att de hade velat engagera sig, säger Fazlhashemi.

Enligt internationella nyhetsrapporter är det det iranska Revolutionsgardet som låg bakom konfiskeringen av tankfartygen Stena Impero och Mesdar under fredagen. Huruvida det var på uppmaning av den iranska regeringen och dess utrikesdepartement är än så länge oklart.

Enligt Mohammad Fazlhashemi pågår det en maktkamp om utrikespolitiken mellan den iranska regeringen och landets högsta andliga ledare, Ali Khamenei.

– Det var president Hassan Rouhani som drev genom kärnenergiavtalet, och lyckades övertala ”den djupa” iranska staten, ledda av Khamenei och backade av Revolutionsgardet. Khamenei var skeptiska redan från början, så när USA drog sig ur blev det lite ”vad var det vi sa”.

– Nu börjar ”den djupa” staten istället ta initiativet i utrikespolitiken, vilket innebär lite mindre diplomati. Det är bara att kolla på hur Revolutionsgardet snabbt agerade efter att Khamenei sa att man skulle hämnas på britternas sjöröveri utanför Gibraltar. Revolutionsgarder följer dit Khamenei pekar.

I samband med den senaste månadens provokationer mellan USA och Iran har USA bekräftat att man kommer att skicka militära resurser till Saudiarabien. Inte sedan Irak-kriget 2003 har USA haft en militärnärvaro i landet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons