Annons

Expert om Johnsons hårda utspel: ”Skuldbelägger”

Foto: Jeremy Selwyn/AP

Han vill skuldbelägga både EU och och parlamentet inför ett eventuellt nyval. Och framstå som en premiärminister som kämpar in i det sista för sitt land. Det handlade Boris Johnsons hårda utspel om, uppger statsvetaren Mikael Sundström.

Under strecket
Publicerad

Kan det här förslaget öppna för en kompromiss?

– Visst är det tänkbart att Boris Johnson kommer upp en väldigt fiffig lösning. Men problemet som måste lösas är att britterna vill en övervakning av handeln som inte syns medan EU vill ha något som i praktiken är just en gräns, säger Mikael Sundström och fortsätter:

– Hur detta ska kunna lösas – med någon form av tekniskt arrangemang – vet vi ännu inte. Vi har ännu inte sett det konkreta förslaget.

Varför lägger han då detta förslag?

– Bortsett från den realpolitiska frågan handlar det mycket om att presentera bilden av en premiärminister som kämpar in i det sista. Han vill kunna säga: parlamentet har bakbundit mig och EU vill inte göra något för oss. Men vi har gjort vad vi kunde!

Är det alltså en spel för hemmapubliken?

– Ja, till stor del. Det handlar om att skuldbelägga både EU och parlamentet. Han måste få det att se ut som om han försvarat brexit och Storbritanniens intressen in i det sista. Och detta med ett eventuellt nyval på gång.

Efter reklamen visas:
Johnson: ”Låt oss genomföra brexit”
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons