Annons

Expert om magnetkamera: "Väldigt små risker"

Klämskador är den vanligaste typen av skada i samband med magnetkameraundersökning, enligt Eva Forssell-Aronsson, professor i radiofysik vid Göteborgs universitet. Arkivbild.
Klämskador är den vanligaste typen av skada i samband med magnetkameraundersökning, enligt Eva Forssell-Aronsson, professor i radiofysik vid Göteborgs universitet. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Magnetfältet som skapas vid en magnetkameraundersökning är tillräckligt kraftfullt för att klämma ihjäl en människa – något som var nära att hända på Sunderby sjukhus utanför Luleå.

Men olyckor av den här typen är ovanliga, enligt experter.

Under strecket
Robin Salomonsson / TT
Publicerad

Det går inte att se ett magnetfält med blotta ögat. Inte heller känna det vid en undersökning. Och till skillnad från röntgenstrålning är magnetröntgen ofarligt, man betraktar inte magnetfältet och radiovågorna som farliga för kroppen generellt.

Däremot är kraften så stor att den kan klämma ihjäl en människa som har magnetiska föremål på kroppen.

– Klämskador har varit det vanligaste problemet, säger Eva Forssell-Aronsson, professor i radiofysik vid Göteborgs universitet, till TT.

Samtidigt menar hon att det inte är vanligt med olyckor som den på Sunderby sjukhus, där en sjuksköterska skadades allvarligt i samband med en magnetkameraundersökning.

– Det är relativt ovanligt. Det har inträffat några mindre olyckor i Sverige ett par gånger. Men inga dödsfall, säger Eva Forssell-Aronsson.

– Följer man de säkerhetsföreskrifter som finns är riskerna väldigt små.

Mannen hade enligt uppgifter till SVT Norrbotten på sig en så kallad viktväst, en typ av tyngdväst som kan användas när man tränar. Något som gjorde att han fastnade i magneten.

Annons
Annons

Han vårdas fortfarande på sjukhus, men har sedan dess flyttats från intensivavdelningen till en vanlig vårdavdelning.

Apparaten som används vid en magnetkameraundersökning består av en stor magnet som skapar ett starkt magnetfält. Där placerar man patienten som ska undersökas och läser sedan av radiovågor som skickas genom kroppen.

Personalen som arbetar med tekniken är, i normala fall, väl tränad på att känna till riskerna.

– Generellt sett är rutinerna goda och vi som jobbar med det har kontroll på vilka risker som finns, säger sjukhusfysiker Peter Mannfolk vid Lunds universitet.

Inte heller han känner till några uppmärksammade olycksfall i Sverige.

– Det har förekommit olyckor där saker har flugit in i kameran. Men det är ganska ovanligt.

– Alla föremål som ska finnas nära kameran ska vara säkrade och all personal som ska vara i närheten ska vara informerade, inklusive räddningspersonal, säger Peter Mannfolk.

Det innebär att inga föremål som kan vara magnetiska får tas med i undersökningsrummet samtidigt som patienter fyller i en lista på eventuella metalliska föremål i kroppen innan.

– Även små saker som ett gem eller en metallpenna kan vara farliga och skada patienter. Sedan kommer kraften vara beroende av hur stor vikt det handlar om. Normalt sett går det att hålla emot, men är det ett stort föremål som väger något kilo kan du inte hålla emot, säger Mannfolk.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons