Annons

Expert: Osäkerhets­marginalen större

Kärnvapensamtalen mellan USA och Nordkorea, som ägt rum på Lidingö, avbröts på lördagskvällen.
– Det visar hur svårt det här är, säger Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

Under strecket
Publicerad

Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet.

Foto: Jessica Gow/TT

Under helgen möts högt uppsatta företrädare för Nordkorea och USA i Villa Elfvik Strand på Lidingö.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet.

Foto: Jessica Gow/TT
Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet.
Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet. Foto: Jessica Gow/TT

Det har varit ett hemlighetsmakeri bakom stängda dörrar. I torsdags kväll anlände en delegation från Nordkorea till Arlanda, och därefter har kärnvapensamtal inletts mellan USA och Nordkorea på Lidingö utanför Stockholm.

Men vid 19-tiden på lördagen avbröts samtalen, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi är besvikna på USA som inte tog med sig något till förhandlingsbordet, säger Nordkoreas förhandlare Kim Myong-Gil, enligt tidningen.

Kim Myong-Gil säger till Dagens Nyheter att det är upp till USA att återuppta dialogen.

Målet med mötet har varit att komma vidare i kärnvapenfrågan och eventuellt komma fram till ett nästa stormöte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. De amerikanska och nordkoreanska tjänstemannadelegationerna träffades under lördagen på en konferensanläggning på Lidingö.

Annons
Annons

Under helgen möts högt uppsatta företrädare för Nordkorea och USA i Villa Elfvik Strand på Lidingö.

Foto: Pontus Lundahl/TT

De knapphändiga detaljerna kring mötet gör det svårt att bedöma vad utfallet kan bli. Men det är möjligt att förhandlingarna kan leda till ett nytt toppmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un. Det menar Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet (UI) och expert på USA:s utrikes- och säkerhetspolitik.

– Att sia kring vad man kommer fram till är otroligt svårt. Men nästa tillkännagivande, om det är positivt, är att det blir ett nytt toppmöte. Jag har svårt att tro att de båda ledarna skulle gå med på ett möte mellan länderna utan att vänta sig det utfallet.

Under helgen möts högt uppsatta företrädare för Nordkorea och USA i Villa Elfvik Strand på Lidingö.
Under helgen möts högt uppsatta företrädare för Nordkorea och USA i Villa Elfvik Strand på Lidingö. Foto: Pontus Lundahl/TT

Inledningsvis var tongångarna positiva från flera håll. Före ankomsten till Stockholm uttryckte Nordkoreas nya chefsförhandlare Kim Myoung-Gil höga förhoppningar inför samtalen, eftersom ”den amerikanska sidan har sänt nya signaler”, rapporterade den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

När USA:s utrikesminister Mike Pompeo kommenterade mötet under lördagen var också han hoppfull inför att samtalen ska leda till framsteg – även om han påpekade att ”mycket jobb återstår”.

På lördagskvällen kom beskedet att samtalen avbrutits.

– Det visar hur svårt det här är, säger Jan Hallenberg som inte vill spå vad som nu händer med förhandlingarna.

– Min tolkning är att USA inte varit berett att röra sig från den position de haft, nämligen att de avskaffar bara sanktionerna om Nordkorea lovar att avskaffa alla sina kärnvapen och kärnvapenanläggningar.

Han konstaterar samtidigt att Nordkorea sagt att frågan måste få en lösning under 2019.

Förhandlingarna om Nordkoreas kärnvapenprogram och robottester kollapsade när den amerikanske presidenten Donald Trump träffade Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Vietnams huvudstad Hanoi tidigare år.

Arbetsgruppsmöten på tjänstemannanivå har traditionellt sett lett till mer konkreta resultat än toppmöten mellan två ledare. Men Trump förefaller ha gått ifrån ”det normala beteendet”, menar Jan Hallenberg, vilket äventyrar ett framtida avtal om nedrustning av Nordkoreas kärnvapenprogram.

– Oavsett utfallet av samtalen i Sverige kan vi inte vara säkra – det kan mycket väl hända något fram till nästa toppmöte. Osäkerhetsmarginalen är större med Trump än tidigare presidenter med tanke på hans oberäkneliga beteende, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons