Annons

Expert: ”Privatsparare bör se väckarklockan”

Risk för ras, enligt institutionerna. Fyndläge, enligt privatspararna. En jämförelse som SvD gjort visar att privatsparare fortsätter att nettoköpa flera av börsens tio mest blankade aktier.

– Där institutioner ser en möjlighet att blanka ser småsparare en möjlighet att köpa in sig billigt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Under strecket
Publicerad

Avanzas sparekonom Johanna Kull och Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, menar att man inte ska följa blankarna slaviskt.

Foto: Avanza & Daniella BacklundBild 1 av 1

Avanzas sparekonom Johanna Kull och Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, menar att man inte ska följa blankarna slaviskt.

Foto: Avanza & Daniella BacklundBild 1 av 1
Avanzas sparekonom Johanna Kull och Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, menar att man inte ska följa blankarna slaviskt.
Avanzas sparekonom Johanna Kull och Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, menar att man inte ska följa blankarna slaviskt. Foto: Avanza & Daniella Backlund

Att blanka en aktie är något som institutioner och professionella investerare gör när de ser en möjlighet att köpa tillbaka aktierna till ett lägre pris i framtiden. Med andra ord spår de en fallande aktiekurs.

Den mest blankade aktien är elektronikföretaget Mycronic, noterad på Stockholmsbörsen lista för mellanstora bolag. Nästan elva procent av bolagets aktier är blankade. Det visar statistik som SvD tagit fram med hjälp av analystjänsten Holdings.

Bland de tio mest blankade aktierna finns även storbolag som Ericsson, Tele2 och Elekta. Bakom blankningarna finns en rad institutioner, många gånger utländska.

Att en aktie sjunker 20 procent utesluter inte att den kan sjunka 20 procent till.

Privatspararna skyr däremot inte alla de blankade aktierna. I vissa fall är det till och med tvärt om. Privatspararna hos Avanza har i år nettoköpt sex av de tio mest blankade aktierna.

Annons
Annons

– Det här visar att de institutionella investerarna och småspararna går motvalls. Småspararna har varit mer positiva till de här aktierna, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Att småsparare och institutioner går i otakt noteras även av Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. Privatspararna hos Nordnet nettoköper fem av de tio mest blankade aktierna.

– Där institutioner ser en möjlighet att blanka ser småsparare en möjlighet att köpa in sig billigt, säger Joakim Bornold.

Bara i hälften av fallen drar blankarna och privatspararna åt samma håll, visar SvD:s genomgång. Det gäller biometriföretaget Fingerprint Cards, telekom-jätten Ericsson och medicinteknikbolaget Elekta. Avanzas privatsparare nettosäljer även Mycronic medan Nordnets privatsparare har haft Tele2 och Getinge på säljlistan.

I den andra extremen – alltså där skillnaden mellan institutionernas och privatspararnas syn är som störst – finns inkassobolaget Intrum, tidigare Intrum Justitia. Inkassobolaget är den andra mest blankade aktien. Samtidigt har antalet ägare på Nordnet ökat med över 50 procent hittills i år. Också Avanzas sparare har nettoköpt Intrum-aktien.

Se det som en väckarklocka till att se över ditt innehav extra noga.

Även JM är en av de mest blankade aktierna där spararna har köpt på sig. Under det senaste året har JM:s aktie nästan halverats i värde och Johanna Kull tror att många småsparare bedömer att aktien nu är billig.

– Kursnedgången har fått småsparare att vilja bottenfiska, säger hon.

Är det generellt ett smart drag att bottenfiska?

– Att en aktie sjunker 20 procent utesluter inte att den kan sjunka 20 procent till. Du ska se varje köp som en ny enskild affär och inte köpa i jakten efter att komma till gröna siffror.

Hon anser att det finns en risk att privatsparare i större utsträckning än institutionella ägare låter psykoligiska faktorer styra köp- och säljbeslut.

– Privatsparare har en tendens att bli kära i bolag, på gott och ont. Men att en aktie är mycket blankad behöver ändå inte betyda att det per automatik är rätt att sälja. Se det som en väckarklocka till att se över ditt innehav extra noga.

Inte heller Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, rekommenderar privatsparare att följa blankarna slaviskt.

– Att institutioner och småsparare agerar olika kan bero på att man har olika riskaptit och tidshorisont. Många gånger sparar de institutionella investerarna på betydligt längre sikt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons