Annons

Expert: Raqqa ett symboliskt fäste för IS

Civila på flykt undan IS och striderna i al-Raqqa.
Civila på flykt undan IS och striderna i al-Raqqa. Foto: Mezopotamya Agency, via AP

Nederlaget i al-Raqqa bedöms som en stor propagandaförlust för Islamiska staten (IS). Det kan gå ut över Europa och Sverige om jihadisterna nu flyttar fokus till terrorverksamheten här.

Under strecket
TT
Publicerad

Islamiska staten har besegrats i al-Raqqa, staden i norra Syrien som den terrorstämplade rörelsen kallat huvudstad i sitt självutropade kalifat. Att IS har drivits bort från många platser i såväl Syrien som Irak innebär dock inte att extremistgruppen är besegrad.

– IS är starkt tillbakapressat, mycket tack vare den internationella alliansen vars fleråriga kampanj har syftat till att driva tillbaka gruppen och förhindra attacker. Men IS kommer nog att finnas kvar under många år framöver, men i nya former och skepnader, säger Mikael Eriksson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Peder Hyllengren, terrorismforskare vid Försvarshögskolan, är inne på samma spår. Dragningskraften att resa från Europa till al-Raqqa har försvunnit, vilket lär märkas på andra håll.

– Idéerna lever ju kvar. De utplånas inte med att det fysiska kalifatet upphör. De har ju fått en sådan spridning, så det är inte helt otroligt att de kommer att öka sina försök på andra platser när det går tyngre för dem i det utropade kalifatet. Där kan ju Europa och Sverige vara legitima mål för sådana här individer, säger Peder Hyllengren.

Annons
Annons

Konkret kan det innebära mer terror i Europa.

– Det skulle kunna gå åt det hållet, inte minst för att det är något de uppmuntrar sina anhängare till och ändå finns en så stor målgrupp som attraheras av de här idéerna, säger Peder Hyllengren.

I takt med att den militära pressen har ökat har IS allt mer övergått till en gerillaliknande verksamhet och framöver kommer jihadisterna troligtvis inte att försöka återvinna stora landområden. Det innebär kraftigt minskade inkomster i form av beskattning och oljehandel – och därför kommer IS att behöva en ny strategi för att finansiera sin terrorverksamhet.

– IS kommer att behöva positionera sig och planera för att hålla mindre städer och byar. Och eftersom det råder maktvakuum på många håll finns möjlighet att göra det, men det finns också många andra väpnade radikala grupper att konkurrera med.

I och med Islamiska statens reträtt från stora delar av Syrien och Irak kan extremistgruppen komma att blicka mot andra länder i regionen, enligt Mikael Eriksson.

Förra året drevs IS ut ur kuststaden Sirte i Libyen – men den senaste tiden har det kommit rapporter om att extremisterna har börjat dyka upp i landet igen.

– Frågan är om IS kommer att ta sin tillflykt till andra länder i regionen. Det är bara att titta på de platser där statsstrukturerna är svaga och det finns möjlighet att gömma sig, säger Eriksson.

– Det är inte osannolikt att vi kommer att se IS i Jemen på ett annat sätt, där det råder fullt inbördeskrig och kaos. Eller i Sahelområdet, även om det verkar svårt för IS att positionera sig där.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons