Annons

Expert varnar: Risk för nytt kaos efter IS-offensiven

Slutoffensiven mot IS i Syrien kan snart vara över. Det öppnar för nya förvecklingar i landets inbördeskrig, säger Syrienexperten Aron Lund. Ett amerikanskt tillbakadragande kan i värsta fall leda till etnisk rensning och ett krig mellan Syrien och Turkiet.

Publicerad
SDF-soldater kontrollerar kvinnor som flytt från området utanför al-Baghuz.
SDF-soldater kontrollerar kvinnor som flytt från området utanför al-Baghuz. Foto: Felipe Dana/AP

Den USA-stödda kurddominerade SDF-milisen inledde i fredags vad som kallats slutoffensiven mot terrorgruppen IS i östra Syrien. Skådeplatsen ett mindre område vid byn al-Baghuz nära den irakiska gränsen, som beskrivs som IS sista markfäste i landet.

”Vi förväntar oss att det är över inom kort”, skriver Mustafa Bali, talesperson för SDF, i ett uttalande på lördagen.

Situationen påminner om december 2017, när den irakiska regeringen förklarade IS besegrat i Irak. Aron Lund, Syrienexpert knuten till Utrikespolitiska institutet, säger att läget dock är mer komplicerat i Syrien.

Annons

– Det är oklart vem som ska behålla det här området eftersom al-Assad-regeringen har kontroll över större delen av landet medan kurderna, som genomför den här offensiven med USA-stöd, kontrollerar de nordöstra delarna av landet. Det är oklart hur länge USA tänker stanna och under vilka former, säger han.

Hittills har den amerikanska närvaron hindrat den syriska regimen från att återta kontrollen över de kurdiska områdena. Men framtiden är osäker eftersom USA:s president Donald Trump i december sade att de amerikanska styrkorna inom kort skulle lämna Syrien – ett uttalande som senare ändrats till att en mindre mängd amerikansk militärpersonal ska stanna.

IS skulle trivas i ett sådant maktvakuum.

Enligt Aron Lund skulle ett amerikanskt tillbakadragande leda till ett maktvakuum i nordöstra Syrien som skulle ställa till problem för kurderna.

– De kommer inte kunna stå emot en offensiv från al-Assad-regeringen eller från Turkiet. Det finns en oro för att USA:s tillbakadragande kan leda till en sorts kaotisk dubbelinvasion som kan innebära etnisk rensning och strider mellan stater, och IS skulle trivas i ett sådant maktvakuum, säger han.

SDF-styrkorna kontrollerar de civila som flyr från stridsområdena.
SDF-styrkorna kontrollerar de civila som flyr från stridsområdena. Foto: Felipe Dana/AP

Under sin storhetstid 2014–2015 kontrollerade IS omfattande landområden i Irak och Syrien med flera miljoner invånare. Bedömare varnar för att terrorgruppen trots markförlusterna kommer att fortsätta ett utdraget gerillakrig.

I nordvästra Syrien har fortfarande jihadistiska Tahrir al-Sham, som tidigare kallade sig Nusrafronten, kontroll över ett område i Idlibprovinsen. Aron Lund påpekar att den amerikanska insatsen i Irak och Syrien hela tiden riktat in sig på IS.

– De här grupperna i Idlib, varav vissa är knutna till al-Qaida, är ett av många problem som återstår. Men det som händer nu är en fördröjd slutpunkt på insatsen som drogs igång i Irak och Syrien 2014, och det är ju viktigt politiskt och symboliskt, säger han.

Aron Lunds tolkning av Donald Trumps omsvängning de senaste månaderna är att presidenten helt enkelt övertalats av de delar av den amerikanska ledningen som vill stanna i Syrien, bland annat med motiveringen att undvika en destabilisering.

– Han har ingen koll på vad han sysslar med, för att uttrycka sig krasst. Han ger en order och har ingen uppfattning om komplexiteten. Han har nog övertygats av röster internt i administrationen om att ge det här en chans till med mindre styrka och försöka förhandla fram något med Turkiet under tiden, säger Aron Lund.

Annons
Annons

SDF-soldater kontrollerar kvinnor som flytt från området utanför al-Baghuz.

Foto: Felipe Dana/AP Bild 1 av 2

SDF-styrkorna kontrollerar de civila som flyr från stridsområdena.

Foto: Felipe Dana/AP Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons