Annons

Så ska extrema vänstern ”krossa” nazisterna

Nazistdemonstrationen i Göteborg lockade flera tusen motdemonstranter, däribland vänsterextremister som berättigar våld för att ”krossa fascismen”.

Här är fem punkter om vad den autonoma vänstern är – och vad de vill åstadkomma.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vänsteraktivister vid G20-mötet i Hamburg i somras.

Foto: Markus Scholz/APBild 1 av 1

1 / 5

”Det är ett militant vänsternätverk”

Vänsteraktivister vid G20-mötet i Hamburg i somras.
Vänsteraktivister vid G20-mötet i Hamburg i somras. Foto: Markus Scholz/AP

Många vänsterextremister från Sverige, men även Finland, Norge och Danmark har mobiliserat sig för att visa sitt motstånd mot nazisterna. Bussar med medlemmar gick från grannländerna till Göteborg.

Nätverket Antifascistisk aktion (Afa), som ingår i det skandinaviska paraplyorganisation Arna, fanns på plats i Göteborg.

– Det är ett militant nätverk som anser att det är berättigat att använda våld för att åstadkomma politisk förändring, säger Mattias Wahlström, forskare i sociologi vid Göteborgs universitet.

Våldet är en del av den vänsterextrema ideologin. Afa:s mål är att ”krossa fascismen i alla dess former”.

– Men det är en metafor som används också i bredare antifascistiska sammanhang för att markera starkt avstånd från fascism.

Annons
Annons

Organisationen Free Joel demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm 2014.

Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 1 av 1

2 / 5

Tillverkar vapen: ”Slungar sten”

Organisationen Free Joel demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm 2014.
Organisationen Free Joel demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm 2014. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Nätverket Afa:s medlemmar har historiskt sett tränat kampsport, och tillverkat vapen. Exempelvis har slangbellor använts vid några demonstrationer för att slunga stenar eller metallföremål på nazister, enligt Anders Bergman, författare och expert på höger- och vänsterextremism.

– De brukar stå i klungor och skrika: Inga fascister på våga gator. Men det har blivit våldsamt ibland. Om det blir gatustrider så ska de slå på mjukdelar, säger han.

Nätverket har också agerat som ett slags självutnämnd medborgargarde.

– Eftersom de själva är beredda att använda våld så ser de det som sin uppgift att verka som extra polis, som ett skydd mot högerextrema, säger Mattias Wahlström, forskare i sociologi vid Göteborgs universitet.

Annons
Annons

Idalgo Macchiarini, ingenjör på Siemens i Milano, tillfångatagen och hotad av italienska terrorgruppen Röda brigaderna 1972. Macchiarini frigavs sedermera.

Foto: UPI/TTBild 1 av 1

3 / 5

”De vill få en martyr på halsen”

Idalgo Macchiarini, ingenjör på Siemens i Milano, tillfångatagen och hotad av italienska terrorgruppen Röda brigaderna 1972. Macchiarini frigavs sedermera.
Idalgo Macchiarini, ingenjör på Siemens i Milano, tillfångatagen och hotad av italienska terrorgruppen Röda brigaderna 1972. Macchiarini frigavs sedermera. Foto: UPI/TT

Flera vänsterextrema grupper utanför Sverige väntades ansluta sig till motdemonstrationerna i Göteborg, för att "slåss mot nazisterna", däribland norska grenen av Afa, nätverket Arna, och revolutionära Motmakt, som förespråkar våldsamma aktioner mot fascister.

Motmakt har en röd-svart stjärna som symbol – vilket andra vänsterextrema grupper också använder sig av.

– Det är vad Röda brigaderna använde i Italien, som var en marxist-leninistisk nätverk (terrorgrupp reds. anm.) som slogs främst under 1970- och 1980-talet mot nazister och fascister, säger Anders Bergman, som har skrivit om vänster- och högerextremism.

Det värsta som kan hända vid nazistdemonstrationer som den i Göteborg är att någon medlem inom NMR eller de vänsterextrema grupperna skadas allvarligt, enligt Anders Bergman.

– Då får man en martyr på halsen. Våldsspiralen kommer att skruvas upp ytterligare, och det politiska våldet riskerar att öka.

Annons
Annons

AFA drabbar samman med polisen i Stockholm under en demonstration på Sveriges nationaldag, 2006.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1

4 / 5

Afa – äldsta vänsterextrema gruppen

AFA drabbar samman med polisen i Stockholm under en demonstration på Sveriges nationaldag, 2006.
AFA drabbar samman med polisen i Stockholm under en demonstration på Sveriges nationaldag, 2006. Foto: Fredrik Persson/TT

Antifascistisk Aktion (Afa) är en av de ledande nätverken i den autonoma vänstermiljön i Sverige som med revolution vill avskaffa den rådande samhällsordningen, enligt Säkerhetspolisen.

– Det är svårt att uppskatta hur många de är, men uppskattningsvis finns det 1 500 personer, säger författaren Anders Bergman

Afa är den äldsta av de vänsterextrema grupperna och har funnits sedan 1993. Nyligen bilades Arna, som är ett paraplyorganisation för autonoma vänsterorganisationer i Skandinavien, som Afa också tillhör.

– Arna bildades som ett motstånd mot att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är aktiva i Finland, Norge och Sverige, och ska bilda en ny gren i Danmark också. De vill bemöta det på en mer överstatlig nivå.

Annons
Annons

Stor förödelse efter våldsamheter på G20-mötet i Hamburg i Tyskland.

Foto: Daniel Bockwoldt/APBild 1 av 1

5 / 5

300 poliser skadades i Hamburg

Stor förödelse efter våldsamheter på G20-mötet i Hamburg i Tyskland.
Stor förödelse efter våldsamheter på G20-mötet i Hamburg i Tyskland. Foto: Daniel Bockwoldt/AP

Flera svenskar från det skandinaviska vänsterextrema nätverket Arna (Autonomous Revolutionary Nordic Alliance) deltog vid de våldsamma kravallerna på G20-mötet i tyska staden Hamburg i juli i år.

Våldet blossade upp vid en manifestation, där omkring 50 000 personer medverkade under parollen "G20 – ni är inte välkomna". Vid ett tillfälle attackerade omkring 100 maskerade personer polisen på plats.

– Flera hundra poliser skadades och det blev omfattande materiella skador i staden, säger författaren Anders Bergman.

Enligt säkerhetsexperter fanns det runt 8 000 vänsterextremistiska och våldsbenägna demonstranter i den tyska staden vid tillfället.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons