Annons

Expert ser starkt samband mellan knarket och våldet

I lördags sköts en 15-årig pojke ihjäl i Malmö och en jämnårig pojke skottskadades.
I lördags sköts en 15-årig pojke ihjäl i Malmö och en jämnårig pojke skottskadades. Foto: Johan Nilsson/TT

Skjutningarna och sprängdåden i Malmö misstänks vara kopplade till narkotikahandeln. Efter mordet på en 15-årig pojke sätter polisen nu in extra resurser mot drogförsäljningen – vilket på kort sikt kan leda till en eskalering av våldet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Polisens så kallade fokusgrupper, som bland annat arbetar med att beslagta narkotika, ska förstärkas.

Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Helgens brutala mord på en 15-årig pojke har chockat Malmö, och på nytt satt staden i fokus för den kriminalpolitiska debatten. Pojken sköts ihjäl vid en pizzeria på Möllevången i centrala Malmö, och även en jämnårig pojke skottskadades vid dådet.

Efter mordet har polisen på både nationell och regional nivå inrättat så kallade särskilda händelser. Det innebär att polisen bedömer att läget är så exceptionellt att man inför ett sorts stabsläge som gör att man enklare kan omfördela resurser inom organisationen.

– Vi har två våldsamma helger bakom oss i Malmö med flera mord och sprängningar, sa regionpolischef Carina Persson under en pressträff på måndagen.

Polisen har tidigare sagt att de två 15-åringarna var kända av polisen, men har inte preciserat på vilket sätt. På pressträffen sa Malmös polismästare Stefan Sintéus att skjutningen kan ha någon form av koppling till den illegala narkotikahandeln.

– Vi har olika teorier och en teori är att det handlar om den öppna drogmarknaden, sa han, men gav inga fler detaljer om utredningen.

Annons
Annons

Polisens så kallade fokusgrupper, som bland annat arbetar med att beslagta narkotika, ska förstärkas.

Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Brottsförebyggande rådet, Brå, släppte tidigare i år en rapport om skjutningar i kriminella miljöer – och där nämns narkotikahandeln som en viktig faktor. Studien bygger på intervjuer med 21 män som varit aktiva i kriminella miljöer.

Det finns ett väldigt starkt samband mellan platser där det säljs narkotika och platser där det skjuts.

Daniel Vesterhav, enhetschef på Brå, säger att rapporten visar att många av konflikterna i de kriminella kretsarna uppstår till följd av narkotikahandeln.

– Men bilden är inte riktigt att det handlar om krig om marknadsandelar. Många gånger handlar det snarare om gräl och dispyter som uppstår till följd av narkotikahandeln. Det kan handla om en obetald skuld eller att någon känner sig blåst, säger Daniel Vesterhav.

I rapporten beskrivs också narkotikaförsäljning som en inkörsport för de som senare blir delaktiga i de kriminella gängen och nätverken.

Polisens så kallade fokusgrupper, som bland annat arbetar med att beslagta narkotika, ska förstärkas.
Polisens så kallade fokusgrupper, som bland annat arbetar med att beslagta narkotika, ska förstärkas. Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

– Narkotikan fyller en funktion och därför är det viktigt fortsätta jobba med att reducera tillgången till narkotika och vapen, säger Daniel Vesterhav.

Även kriminologen Manne Gerell, forskare på Malmö universitet, har undersökt narkotikaförsäljningens koppling till de senaste årens skjutningar. I en opublicerad studie har han varit med och analyserat hur vanligt det är att skjutningarna sker på en plats där det bedrivs narkotikaförsäljning.

Annons
Annons

– Det visar sig att det finns ett väldigt starkt samband mellan platser där det säljs narkotika och platser där det skjuts, säger han.

Men det behöver inte betyda att skjutningarna alltid har sin grund i konflikter om narkotika, säger Manne Gerell.

– Min personliga hypotes är att ungefär samma nätverk och personer är inblandade i den öppna narkotikaförsäljningen och i skjutningarna. Dåden sker där för att det är där måltavlorna finns.

Den öppna drogmarknaden tror vi är en av anledningarna.

Manne Gerell tror att insatser mot narkotikahandeln är viktiga som ett sätt att försöka strypa de kriminella nätverkens intäkter. Samtidigt finns en risk att ett hårdare tryck från polisens sida inledningsvis kan leda till nya våldsdåd.

– Den internationella forskningen visar att starka och repressiva insatser mot narkotikamarknaden kan öka våldet på kort sikt. Men jag tror personligen att det är bra att försöka komma åt vinsterna inom den kriminella världen.

Stefan Sintéus kommer nu att frikopplas från rollen som polismästare för att bli lokal kommenderingschef i organisationen som ska intensifiera arbetet mot det grova våldet i region Syd.

Han säger att polisens så kallade fokusgrupper, som bland annat arbetar med att beslagta narkotika, ska förstärkas.

– Vi kommer att jobba med den öppna drogmarknaden, som vi tror är en av anledningarna till skjutningarna och sprängningarna i Malmö. Det är främst cannabismarknaden som dominerar, säger han.

Under pressträffen berättade han om flera andra åtgärder som ska sätta press på de kriminella. En av insatserna handlar om att utöka arbetet med att lagföra personerna för trafikbrott.

– Flera av de här kriminella individerna hanterar våra trafikregler som om de inte fanns. Det tänker vi jobba ännu hårdare med, säger Stefan Sintéus.

Ingen har ännu gripits misstänkt för helgens mord.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons