Annons

Expert: Smugglare har öppnat nya flyktingrutter

Polisen kört bort den lastbil där 39 döda passagerare hittades under tisdagen.
Polisen kört bort den lastbil där 39 döda passagerare hittades under tisdagen. Foto: Alastair Grant/TT

Människosmugglare från Bulgarien är åter aktuella efter den tragiska upptäckten utanför London. Ligorna sätter in mutor och hot och korsar lätt gränserna mot Europa, säger den bulgariske experten Atanas Rusev.

Under strecket
Publicerad

Flyktingrutterna från Bulgarien till EU

Foto: Center for the Study of Democracy (CSD)Bild 1 av 1

Flyktingrutterna från Bulgarien till EU

Foto: Center for the Study of Democracy (CSD)Bild 1 av 1

Polisen i Storbritannien arbetar febrilt för att klargöra varifrån lastbilen kom och hur den färdades genom Europa med de nu 39 döda passagerarna som tros ha smugglats in i landet.

Allt tyder enligt polisens första bedömning på att resan hade sitt ursprung i Bulgarien.

Atanas Rusev som är expert för organiserad brottslighet och människosmuggling vid tankesmedjan Center for the Study of Democracy (CSD) i Sofia säger att det på senare tid har öppnat flera nya flyktingrutter till Europa. De flesta med utgångspunkt i Bulgarien.

Istanbul är den centrala hubben där allt organiseras och finansieras med hjälp av informella valutaväxelkontor som bygger på nätverk i främst Mellanöstern, Afrika och Asien. Från Turkiet går det till EU via Bulgarien. Därifrån till Serbien och på senare tid allt mer till Rumänien.

Flyktingrutterna från Bulgarien till EU
Flyktingrutterna från Bulgarien till EU Foto: Center for the Study of Democracy (CSD)
Annons
Annons

Ett nytt fenomen är att migranterna först smugglas till Grekland och sedan till Bulgarien, vilket är relativt okomplicerat då det rör sig om en gemensam EU-gräns.

Allt mer frekventerad är rutten genom västra Balkan. Från Grekland till Albanien, Montenegro, Bosnien och sedan EU-landet Kroatien som nu också ska bli medlem i det passfria Schengenområdet.

– Den är längre och betyder att fler gränser måste korsas. Men uppenbarligen är gränskontrollerna mindre rigorösa, påpekar Atanas Rusev .

Upptäckten utanför London för tankarna till tragedin i Österrike i augusti 2015 då en lastbil med 71 döda migranter hittades utmed motorvägen vid Parndof.

Lastutrymmet var hermetiskt tilltäppt. Det var en glödhet sommardag och bulor i plåten tydde enligt polisens undersökning på att flyktingarna förtvivlat hade försökta ta sig ut innan de kvävdes till döds.

2018 greps tre bulgarer och en afghan för att ha legat bakom människosmugglingen. Gängledaren ska ha uppmanat de andra att låta passagerarna dö och sedan dumpa kropparna på åker. Men i stället övergav de lastbilen på en parkeringsplats utmed motorvägen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons