Annons

Expert: Stockholmsbörsen kan rasa 15–20 procent

Den globala börsoron gör att rapportfloden nästa vecka blir en nagelbitare. I värsta fall kan Stockholmsbörsen rasa 15–20 procent, varnar expert. Svenska börsjättar som Atlas Copco, Volvo och SKF kommer att inneha viktiga huvudroller i dramat.

Uppdaterad
Publicerad
Foto: Mark Lennihan/AP

Prologen är olycksbådande. Exakt en vecka innan höstens rapportsäsong inleds sänker sig ett mörker över världens börser.

Kurserna har fallit brant i såväl USA, Europa som i Asien. Snabbt stigande amerikanska långräntor och oro för en upptrappad handelskonflikt mellan USA och Kina är avgörande faktorer.

Det är i det här klimatet svenska börsjättar som Ericsson, Atlas Copco, AB Volvo och många andra ska presentera sina kvartalsresultat.

Annons

– Även om vi får se starka resultat i rapporterna blir det avgörande vad ledningen säger om framtiden, säger Johanna Högfeldt, Investeringsstrateg på Swedbank.

– Aktiemarknaden är skör för tillfället. Den globala börsoron gör att det krävs flera goda nyheter än vanligt för att investerarna ska våga trycka på köpknappen igen, säger hon.

Det finns en tydlig nervositet för att rapporterna ska visa tecken på konjunkturavmattning, enligt Johanna Högfeldt.

Eller ännu värre – att den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina ska ge konkreta avtryck hos bolagen. Exempelvis i form av lägre förväntningar på försäljning i Asien och i Kina.

Men allt går inte i moll. Bilden är spretig, menar Lena Fahlén, ställföreträdande chef på ekonomisk analys på Handelsbanken. Konjunkturen tuggar på i bra takt även om IMF har gjort en marginell justering av sin prognos för global tillväxt 2018–2019. Från 3,9 procent tillväxt till 3,7 procent.

– Vi ser också flera tecken på inflation. Det gör att centralbankerna kommer få höja räntorna. Sammantaget tror vi att investerarna måste vänja sig vid en betydligt mer skakig börs framöver, säger Lena Fahlén.

Jag tror ändå att det kommer bli en bra rapportperiod. Om det räcker för att dämpa börsoron återstår att se.

Peter Malmqvist, fristående aktieanalytiker, befarar att vi står inför en större börsjustering nedåt. Stigande långräntor, oro för brexit, problem i Italien och ett förödande handelskrig kan bli en giftig cocktail.

– I värsta fall kan Stockholmsbörsen falla 15–20 procent. Det är inte ett osannolikt scenario, säger Peter Malmqvist.

Men även han betonar osäkerheten. Allt avgörs av hur marknaden väljer att tolka de negativa nyheterna. Men att nervositeten växer dag för dag är ett faktum.

– Jag tror ändå att det kommer bli en bra rapportperiod. Om det räcker för att dämpa börsoron återstår att se. En stark dollar kommer sannolikt dra upp resultatet för de stora internationella bolagen. Jag räknar med en vinstökningstakt som kan bli tvåsiffrig, säger Peter Malmqvist.

Även han tror att vd-orden kommer att läsas noga av investerarna. Man vill inte se några tecken på konjunkturell avmattning.

–  Det blir de konjunkturkänsliga bolagen som kommer sätta tonen för rapportsäsongen. Atlas Copco, SKF, Volvo och kanske i viss mån Ericsson kommer få störst uppmärksamhet.

Den senaste veckan har varit nattsvart för flera av de här bolagen. Atlas Copco och AB Volvo har båda fallit över 7 procent. Även Ericsson är ner 7 procent.

Atlas Copco och Volvo levererar starka resultat kvartal efter kvartal. Men de har ändå inte fått aktiemarknaden med sig. Kursen är ner 10 respektive 5 procent sedan årsskiftet.

Ericsson däremot är en börsvinnare. Trots en dyster vecka har aktien stigit hela 38 procent i år.

Annons
Annons
Foto: Mark Lennihan/AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons