Annons

Expert: Svårköpt med Trumps tack till kurderna

Donald Trump, vicepresident Mike Pence, utrikesminister Mark Esper och höga militärer övervakade operationen i Vita husets ”Situation room”.
Donald Trump, vicepresident Mike Pence, utrikesminister Mark Esper och höga militärer övervakade operationen i Vita husets ”Situation room”. Foto: Shealah Craighead/AP

Ett rejält bakslag mot IS, men hämndaktioner kan vara att vänta, enligt Mellanösternexperten Bitte Hammargren. Trumps tal gav även bränsle till dem i regionen som ser honom som en ”opålitlig cyniker”.

Under strecket
Publicerad
Foto: TT Bild 1 av 2

Donald Trump på presskonferensen där han bekräftade att IS-ledaren al-Baghdadi dödats.

Foto: Andrew Harnik/TT Bild 2 av 2

Nästan tre veckor efter USA:s beslut om att dra tillbaka sina styrkor från nordöstra Syrien dödades IS-ledaren al-Baghdadi under en USA-ledd insats. Det bekräftade president Donald Trump på en pressträff under söndagseftermiddagen.

Enligt Bitte Hammargren vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, stärker Trumps besked i första hand presidentens egna aktier på hemmaplan.

– Den här operationen, utan några amerikanska förluster i ett mycket farligt område där USA inte har någon militär närvaro, är en triumf för en ifrågasatt president, säger hon.

– Nu kan han vända på narrativt i USA – sedan återstår att se hur länge det varar.

Under presskonferensen som föregicks av flera timmar av rapportering och rykten kring al-Baghdadis död var Trump tydlig med att hans avsikt är fortsatt amerikanskt tillbakadragande från regionen – förutom när det gäller att säkra oljekällor.

Hammargren säger att sådana uttalanden bekräftar en vida spridd syn i regionen på Trump som en ”opålitlig cyniker”, som är redo att överge sina allierade likt kurderna i SDF, som har offrat så många liv i kampen mot IS, enbart för oljans skull.

Annons
Annons
Foto: TT Bild 1 av 2

Donald Trump på presskonferensen där han bekräftade att IS-ledaren al-Baghdadi dödats.

Foto: Andrew Harnik/TT Bild 2 av 2
Foto: TT

På pressträffen visade Donald Trump med stor tydlighet sin uppskattning till flera av de nationer som är inblandade i konflikten: Ryssland, Turkiet, Irak och Syrien tackades för hjälpen i samband med insatsen mot al-Baghdadi.

– Hans särskilda tack höjer naturligtvis även deras tuppkammar, säger Hammargren.

Trump nämnde dessutom Syriens kurder, en kommentar som Hammargren inte riktigt köper:

– Kurdernas utsatthet fortsätter. Deras dröm om ett federalt Syrien har smulats sönder genom Trumps snabba reträtt från nordöstra Syrien och Turkiets inmarsch.

Donald Trump på presskonferensen där han bekräftade att IS-ledaren al-Baghdadi dödats.
Donald Trump på presskonferensen där han bekräftade att IS-ledaren al-Baghdadi dödats. Foto: Andrew Harnik/TT

Presidenten beskrev under pressträffen målande hur IS-ledaren sprängde sig själv med en självmordsväst, en explosion som även ska ha dödat tre barn. Han upprepade flera gånger hur Baghdadi dog som en ynkrygg, en hund och som en fegis.

Enligt Hammargren använde president Trump de orden i syfte att att frånta al-Baghdadi en status som hjälte och martyr efter sin död.

– Vad vi inte vet, däremot, är på vilket sätt USA har förberett sig för möjliga hämndaktioner på amerikanska intressen från IS-lojalister som finns spridda över världen och som kan aktivera sovande celler.

Hon säger att de i hög grad håller sina nätverk, finansiering och erfarenheter intakta, även om denna operation är ett rejält bakslag för IS-terroristerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons