Annons

Expert: ”Uppvärmning ger mer regn”

Mer vattenånga i atmosfären på grund av varmare temperatur. Det ger i sin tur extra nederbörd. ”En grads uppvärmning kan skapa mellan 7 och 20 procents mer nederbörd”, säger Thorsten Mauritzen, lektor i klimatvetenskap, med anledning av cyklonen i sydöstra Afrika.

Under strecket
Publicerad

En kollapsad bro i Chimanimani, Zimbabwe.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP

En kollapsad bro i Chimanimani, Zimbabwe.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP
En kollapsad bro i Chimanimani, Zimbabwe.
En kollapsad bro i Chimanimani, Zimbabwe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP

Omkring tusen människor befaras vara döda och hundratusentals människor rapporteras vara hemlösa i efterdyningarna till stormen Idai som dragit fram över Moçambique, Zimbabwe och Malawi.

Tropiska cykloner täcker jämfört med lågtryck på våra breddgrader generellt en mindre yta, men är intensivare, saknar fronter och har en varm kärna i vilken temperaturen på höjden kan vara 10-15 grader varmare än omgivningen, enligt SMHI.

– Det pågår forskning och studier i speciellt England om stormar och cykloner förvärras av klimatförändringar, men det finns ännu inget vetenskapliga belägg. Det behöver testas mer, säger Thorsten Mauritzen vid meteorologiska institutionen, Stockholms universitet.

Han talar i stället om termodynamisk effekt; att det regnar mer på platser där temperaturen stiger och det bildas mer vattenånga i atmosfären.

Annons
Annons

– Man har kommit fram till att en grads uppvärmning kan skapa mellan 7 och 20 procents mer nederbörd, säger Thorsten Mauritzen.

Översvämningarna har förutom alla dödsfall och allmän förödelse med kapsejsade avloppssystem och vägar även isolerat områden då telefonnät och internet slagits ut.

– Avrinningsfloderna och landskapet i stort hinner inte forsla bort vattnet. Det kan finnas mänsklig påverkan om man byggt i närheten av floderna, vilket försämrar deras förmåga att få vattnet att rinna undan, säger Thorsten Mauritzen.

– Speciellt flacka områden är känsliga. Nederbörd tar sig olika uttryck på olika platser, tillägger han.

Kan man förvänta sig fler stormar i området?

– Jag har lärt mig att den här delen av Afrika drabbas av starka stormar med väldigt långa mellanrum. Det är inte som med orkaner som oftast byggs upp väster om Afrika och som färdas norrut, säger Thorsten Mauritzen.

Vad säger forskningen om global nederbörd?

– Att det kommer att bli mer nederbörd i medelvärde, men mindre del i subtropisk miljö. Där kommer det paradoxalt nog bli ännu torrare. Forskningen visar också på att den starkaste nederbörden ökar snabbt, men att den kommer mer sällan, säger Thorsten Mauritzen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons