Annons

Expert: ”Två världsbilder – och väldigt hårda ordalag”

Anhängare till Donald Trump på kampanjmötet i Battle Creek, Michigan.
Anhängare till Donald Trump på kampanjmötet i Battle Creek, Michigan. Foto: Evan Vucci/AP

När krutröken lagt sig efter riksrättsåtalet står USA mer splittrat än någonsin.

– Inte bara åsiktsmässigt. Även bosättningsmönstret påverkas nu av politisk hemvist, säger Dag Blanck, USA-expert.

Under strecket
Publicerad

Omröstningen gällande riksrätt mot Donald Trump avlöpte som många hade föresatt.

– Den följde nästan helt partilinjen. Även de demokratiska ledamöterna som sitter i kongressdistrikt där Trump vann 2016 och som riskerar sina platser i ett återval röstade för riksrätt, konstaterar Dag Blanck, professor i Nordamerikanska studier vid Uppsala universitet.

Den 63-årige USA-kännaren har 40 års erfarenhet av det stora landet i väst sedan han tog BA-examen vid Augustana College, Rock Island, Illinois innan studierna förde honom vidare till Minnesota.

– Jag har aldrig sett en större uppdelning mellan två olika världsbilder i USA. Det är väldigt svårt att hitta en gemensam punkt i mitten och det är väldigt hårda ordalag, säger Dag Blanck.

Twitter svämmade över av påhopp efter omröstningen.

På senare tid har polariseringen även börjat påverka var folk bosätter sig.

– Det har blivit en faktor. När man ska flytta tar man reda på hur det politiska klimatet ser ut. Inte bara saker som var jobben finns, hur vädret är och hur tryggt samhället är spelar in, säger Dag Blanck.

Annons
Annons

Den politiska prioriteringen får konsekvenser i bosättningsmönstret:

– Det minskar möjligheten att träffa människor med olika åsikter, säger Dag Blanck.

Donald Trump var under sitt tal i Battle Creek, Michigan, som pågick samtidigt som riksrättsomröstningen, noga med att framhålla ”vi” och att resultatet av omröstningen var ett angrepp inte bara på honom själv utan alla som röstat på honom.

– Han beskrev det som en statskupp och att åtalet borde ogiltigförklaras. Demokraterna svarar på sitt att han borde avsättas. Det är väldigt hårda ord, det förekommer överallt, upprepar Dag Blanck.

Vad händer nu?

– Representanthuset ska lämna över åtalet till senaten. Talmannen Nancy Pelosi var dock lite avvaktande. Det kan ske en ny utveckling. Det finns över huvudtaget få regler över hur den kommande rättegången i senaten ska ske. Ska man kalla vittnen? Hon vill försäkra sig över hur gången kommer att bli, att rättegången blir fair, säger Dag Blanck.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons