Annons

Expert: Utfrågningen av Mueller kan stärka Trump

”Utredningen är inte en häxjakt”, slog Mueller fast under förhöret.
”Utredningen är inte en häxjakt”, slog Mueller fast under förhöret. Foto: Susan Walsh/TT/ NTB Scanpix

Demokraterna hade hoppats på dramatiska vändningar och stora avslöjanden. Trump såg det som en seger. Men vad hände egentligen under onsdagens utfrågning av Rysslandsutredaren Robert Mueller?

Under strecket
Publicerad

Det krävdes ett hot om stämning för att få den reserverade Rysslandsutredaren Robert Mueller att inställa sig i representanthuset.

Foto: Andrew Harnik/TT/ NTB Scanpix Bild 1 av 1

Det krävdes ett hot om stämning för att få den reserverade särskilde utredaren att framträda i representanthuset.

Men i onsdags var Robert Mueller på plats bland hetsiga ledamöter och i världspressens blickfång. För första gången sedan han överlämnade utredningen om Rysslands inblandning i det amerikanska valet svarade Mueller på frågor.

– Man hade inte förväntat sig några större nyheter eftersom han redan på förhand varit tydlig med att att han inte skulle svara på mer än det som redan publicerats i rapporten, säger USA-kännaren Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Men bland demokrater var förväntningarna ändå skyhöga. Många hoppades på ny ammunition och en vändning i stil med Watergateskandalen, där ett oväntat vittne framträdde med helt nya uppgifter, berättar Blanck.

– Men så blev det inte. Det framkom egentligen inget nytt alls förutom några detaljer.

Mueller varnade dock för att Rysslands inblandning i amerikanska val är långt ifrån över. År 2020 kan hoten dessutom komma från annat håll, tillade han.

Annons
Annons

– Många andra länder utvecklar taktiker för att göra om det som ryssarna redan gjort.

Förhören gjordes av två utskott i representanthuset – justitieutskottet och underrättelseutskottet. Utfrågning utvecklades till en sju timmar lång strid mellan demokrater och republikaner och Mueller såg stundtals trevande men för det mesta oberörd ut.

Laddade och ofta ledande frågor svarade han på genom att hänvisa till sin rapport eller med ett: "Jag kan inte uttala mig om det."

Enligt Blanck var en av de mest intressanta detaljerna under utfrågningen att Mueller sade att Trump inte varit helt sanningsenlig i sina svar under undersökningen.

”Generellt”, svarade Mueller på frågan om det var rättvisande att påstå att Trump i sina skriftliga svar till utredningen inte alltid var sanningsenlig.

– Men annars upprepade han bara det han tidigare sagt.

Varför var Mueller så tystlåten?

– Han är oerhört noggrann och vill inte uttala sig i onödan i ärenden som kan bli politik, säger Blanck.

Det fanns inget försvar för den löjliga bluffen, den här häxjakten som pågått under en längre tid.

Demokraterna, som hade investerat mest i utfrågningen, hade ett stort intresse för att kunna ställa direkta frågor till Mueller. På så vis kunde de belysa delar av rapporten och få honom att upprepa vad som stod i utredningen i den direktsända tv-sändningen.

– Det gjorde de för att de flesta amerikaner inte är insatta i utredningen. Rapporten är på ungefär 450 sidor och kanske bara två procent av befolkningen har läst den.

Kan utfrågningen påverka Trump?

– Nej, jag tror snarare att det här stärker honom. Han har hela tiden hävdat att utredningen är en konspiration och ett påhitt, säger Dag Blanck.

Annons
Annons

Det krävdes ett hot om stämning för att få den reserverade Rysslandsutredaren Robert Mueller att inställa sig i representanthuset.

Foto: Andrew Harnik/TT/ NTB Scanpix Bild 1 av 1

Under den utdragna utfrågningen satt presidenten redo vid twitterknappen och skrev en rad triumferande inlägg. Han retweetade också flera meddelande från sina politiskt allierade i kongressen.

Efter förhören lade han dock ifrån sig mobilen och uttalade sig om händelserna på en gräsmattan utanför Vita huset.

– Demokraterna hade ingenting, nu har de ännu mindre, sade Trump och fortsatte:

– Det fanns inget försvar för den löjliga bluffen, den här häxjakten som pågått under en längre tid.

Presidenten hävdade dessutom att Demokraterna förlorat mycket på dagens händelser och kallade det för ”en katastrof” för partiet inför valet 2020.

Men Dag Blanck tror inte att utfrågningen kommer att påverka valutgången – varken för Trump eller hans motståndare.

– Frågan kommer inte försvinna från den politisk agendan, men jag tror inte att det kommer att påverka väljarna i någon större utsträckning. Både Trumps och demokraternas lojala väljare har redan bestämt sig.

Det krävdes ett hot om stämning för att få den reserverade Rysslandsutredaren Robert Mueller att inställa sig i representanthuset.
Det krävdes ett hot om stämning för att få den reserverade Rysslandsutredaren Robert Mueller att inställa sig i representanthuset. Foto: Andrew Harnik/TT/ NTB Scanpix
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons