Expert: Vakna, Sverige – försvara ert rykte

Vi lever i farliga tider där såväl EU som Nato riskerar att falla som korthus. Den prisbelönta författaren och historiken Anne Applebaum är genuint oroad för utvecklingen i världen, och hon uppmanar Sverige att vakna och börja försvara sitt rykte.

Uppdaterad
Publicerad
Anne Applebaum är från USA, men bor i dag i London och i en herrgård tre timmar nordväst om Warszawa. Huset hade använts som stall och köptes billigt på 90-talet, men är i dag helrenoverat.
Anne Applebaum är från USA, men bor i dag i London och i en herrgård tre timmar nordväst om Warszawa. Huset hade använts som stall och köptes billigt på 90-talet, men är i dag helrenoverat. Foto: Simon Rehnström

För att vara dyster så skrattar Anne Applebaum rätt ofta. Som när hon får frågan om hon känner igen sig i beskrivningen ”den mest allvarliga och dystra person vi känner”. Citatet kommer från en podcast gjord av två av Applebaums närmaste väninnor och det möts som sagt av ett skratt.

– Jag är inte negativ av naturen. Jag ser mig själv som realist som blir dyster när jag har anledning att vara det, säger den polsk-amerikanska författaren som idag delar sin tid mellan hemmet i London och en restaurerad herrgård några timmar nordväst om Warszawa.

Enligt Anne Applebaum finns det gott om anledningar att oroas. Två heter Trump och Putin, men de är bara starten på en diger lista: populism, propaganda, påverkansoperationer, brexit och ökad korruption är andra saker som gör Applebaum bekymrad. Ämnen vi ska återkomma till.

Hon är i Stockholm under en pågående turné. Det är tredje dagen i rad av föreläsningar och intervjuer, och på scen från Skagen Fonders nyårskonferens varnar den pulitzerprisvinnande författaren publiken för att vi befinner oss mitt i ett paradigmskifte. De institutioner som vår nuvarande världsordning bygger på hotas och kan mycket väl falla. När vi sätter oss ner för ett mer ingående samtal, utvecklar hon sina tankar.

Annons
Ännu ett tal inför publik. Anne Applebaum är inne på tredje dagen i rad av framföranden och säger att hon börjar känna sig sliten.
Ännu ett tal inför publik. Anne Applebaum är inne på tredje dagen i rad av framföranden och säger att hon börjar känna sig sliten. Foto: Simon Rehnström

– Jag har aldrig i mitt vuxna liv sett något liknande. Jag tror tyvärr inte att alla insett vad det är som står på spel och det har fått mig att bli den här Cassandra-liknande personen som gjort det till sin uppgift att varna omvärlden, säger Anne Applebaum och syftar på den prinsessa i den grekiska mytologin som efter en förbannelse blev tvingad att säga sanningar som ingen trodde på.

– De flesta människor är upptagna med sina dagliga liv och vill inte höra att ’allt det här kommer att försvinna snart om ni inte gör någonting’, fortsätter hon.

Om Marine Le Pen vinner valet i Frankrike 2022 och får fransmännen att lämna EU – då överlever inte den organisationen heller.

– Det är inte mycket som krävs. Det räcker att president Trump blir upprörd när han tittar på Fox News. Håller han då ett tv-sänt tal där han säger att USA inte längre står bakom Natos artikel 5, som säger att alla medlemsländer försvarar varandra, så är försvarsalliansen död. Eller om Marine Le Pen vinner valet i Frankrike 2022 och får fransmännen att lämna EU – då överlever inte den organisationen heller, säger Anne Applebaum och förtydligar att ett EU utan Storbritannien går bra, men att det utan grundarnationen Frankrike inte finns någon europeisk union. Eurozonen kan dessutom upphöra om någon av de EU-kritiska medlemsländernas regeringar plötsligt slutar respektera reglerna och exempelvis börja låta sedelpressarna gå och trycka pengar.

Annons
Applebaum har en konservativ bakgrund och stödde Margaret Thatcher på 80- och 90-talet. Men dagens republikanska parti i USA ger hon inte mycket för: ”Trumps kabinett är det mest korrupta någonsin.”
Applebaum har en konservativ bakgrund och stödde Margaret Thatcher på 80- och 90-talet. Men dagens republikanska parti i USA ger hon inte mycket för: ”Trumps kabinett är det mest korrupta någonsin.” Foto: Simon Rehnström

Anne Applebaum jämför vår tid med åren 1913–1914. En period som präglades av optimism, välstånd, stora tekniska framgångar – och en total oförmåga att se vad som stod på spel. När första världskriget bröt ut var många till och med entusiastiska, och den allmänna föreställningen var att det skulle ”vara över till jul”. I dag tycker sig Applebaum se liknande tongångar.

Ta extremhögern som vill se Armageddon och där Steve Bannon hävdar att vi behöver ett krig för att bli tuffare.

– Det finns ett slags längtan efter en katastrof. Som i Storbritannien där många brexitörer vill lämna EU utan avtal, nästan som för att visa hur tufft landet är. Eller ta extremhögern som vill se Armageddon och där Steve Bannon hävdar att vi behöver ett krig för att bli tuffare, säger hon och syftar på president Trumps förre rådgivare.

Annons

Anne Applebaum är alltså amerikanskan från Washington DC som redan på 1980-talet började skriva om det kommunistiska Östeuropa och Sovjetunionen för tidningar som The Economist och The Independent. En lång rad böcker om regionen – det stora genombrottet var mastodontverket Gulag, som fick det prestigefyllda Pulitzerpriset – har gjort henne till en av världens ledande experter på Ryssland och hon varnade för såväl Trump som Putin långt innan de flesta andra.

Applebaum är krönikör för Washington Post och skriver även för tidningar som the Atlantic. Mest känd är hon ändå som författare.
Applebaum är krönikör för Washington Post och skriver även för tidningar som the Atlantic. Mest känd är hon ändå som författare. Foto: Simon Rehnström

– Jag såg tydliga kopplingar mellan Donald Trump och Ryssland redan våren 2016 och de hade funnits där länge. Jag började skriva om det, men var tvungen att välja mina ord väl, så att folk inte skulle tro att jag var galen, skrattar hon och förklarar att det för henne var uppenbart att Trump var en kandidat helt i Kremls smak och att Ryssland skulle försöka påverka det amerikanska valet.

Annons

Den ryska presidentens auktoritära tendenser varnade hon för i ett tal i Tyskland redan 2007. I väst fanns det då en syn på Vladimir Putin som pragmatisk och någon som höll på att modernisera och förändra Ryssland till det bättre. Anne Applebaum beskriver hur upprörda tyskar kom fram till henne efter talet och sa att hon hade fel.

– De var verkligen arga, men redan då var det uppenbart att Putin stod för en manipulerad eller falsk demokrati. I dag ser jag inte att han kommer att lämna från sig makten frivilligt. Han kan inte, han har låtit döda alldeles för många människor.

Ett intresse är att laga mat och Anne Applebaum gav för några år sedan ut kokboken ”From a polish country house kitchen”.
Ett intresse är att laga mat och Anne Applebaum gav för några år sedan ut kokboken ”From a polish country house kitchen”. Foto: Simon Rehnström

Förutom att skriva böcker och tidningsartiklar ägnar Anne Applebaum en stor del av sin tid åt desinformation och hur propaganda och olika typer av påverkansoperationer ska bemötas. Hon är professor på LSE, London School of Economics, och publicerade nyligen en rapport om det svenska valet, som gjordes tillsammans med en kollega. Den fick namnet ”Smearing Sweden”, ungefär Smutskastningen av Sverige, vilket är något hon menar att det är dags att vi tar på allvar.

Annons

Högerextremister utnyttjar Sverige i propagandasyften.

­– Vi såg inte att Ryssland försökte påverka det svenska valet i någon större utsträckning. De måste ha varit rädda för att det skulle slå tillbaka mot dem själva. Däremot så har Sverige blivit ett internetfenomen där högerextremister utnyttjar Sverige i propagandasyften.

Anne Applebaum beskriver hur den amerikanska så kallade alternativhögern, tillsammans med bland annat holländare, ryssar och ungrare träffas i privata diskussionsrum på internet och lägger upp strategier för hur Sverige, vårt flyktingmottagande och vårt samhälles påstådda sönderfall, ska användas och utnyttjas som propaganda.

Tillsammans med maken Radosław ”Radek” Sikorski har hon två söner.
Tillsammans med maken Radosław ”Radek” Sikorski har hon två söner. Foto: Simon Rehnström

– Ni behöver vara mer högljudda i era motåtgärder och förklara vad som är sant och inte. Era ambassadörer bemöter kritiken, men det måste göras mer och jag tror att ni måste titta på hur Sverige marknadsförs utomlands, säger hon.

Annons

Även splittringen av våra samhällen är något som världens politiker behöver ta på allvar och göra något åt, menar hon.

Det är inte enbart i teorin som Anne Applebaum har erfarenhet av smutskastningskampanjer. Som ung Östeuropakorrespondent baserad i Warszawa träffade Applebaum en viss Radek Sikorski. Även han var då journalist, en ung polack som lämnat hemlandet tidigt 80-tal för att studera på Oxford, och som sökte asyl i Storbritannien när det infördes undantagstillstånd i Polen 1981. Efter murens fall skulle Radek Sikorski bli såväl försvars- som utrikesminister i Polen och han försökte även bli president 2010.

Radek Sikorski i röd slips på besök i Ukraina tillsammans med Carl Bildt på den tid de båda var utrikesministrar. Bildt och Sikorski är vänner privat och de umgås även parvis med sina fruar.
Radek Sikorski i röd slips på besök i Ukraina tillsammans med Carl Bildt på den tid de båda var utrikesministrar. Bildt och Sikorski är vänner privat och de umgås även parvis med sina fruar. Foto: Yvonne Åsell

Paret Applebaum/Sikorski hade ett nästan Kennedy-liknande skimmer för många polacker, men när den nuvarande regeringen – bestående av det nationalistkonservativa partiet Lag och ordning – kom till makten och Polen började få negativ publicitet i utlandet, så fick Anne Applebaum skulden.

Annons

Till saken hör att Applebaum är judinna med stort internationellt kontaktnät och en medial plattform, vilket fick konspirationsteorierna att frodas. På sociala medier och i nationalistisk press pekades amerikanskan, som vid det här laget hade blivit polsk medborgare, ut som spindeln i nätet och den som drog i trådarna för att förstöra Polens rykte i omvärlden. Applebaum har vid ett flertal tillfällen sagt att hon har slutat att bry sig om de falska ryktena. Att det polska samhället är så polariserat att den ena halvan av landet inte ens pratar med den andra längre, trots att det är ett av världens mest homogena samhällen.

I podcasten Femsplainer, med de två väninnorna som kärleksfullt kallade Anne för ”dyster” i början av den här texten, drar hon en parallell mellan Polen och den brittiska huvudstaden.

– Det går inte att prata politik längre. Har man ett middagsparty i London så gäller det att bjuda antingen brexit-anhängare eller dem som vill stanna i EU. Jag har vänner i båda lägren, och det är skrämmande hur lite vi är beredda att lyssna på varandra, säger hon.

Anne Applebaum är från USA, men bor i dag i London och i en herrgård tre timmar nordväst om Warszawa. Huset hade använts som stall och köptes billigt på 90-talet, men är i dag helrenoverat.

Foto: Simon RehnströmBild 1 av 7

Ännu ett tal inför publik. Anne Applebaum är inne på tredje dagen i rad av framföranden och säger att hon börjar känna sig sliten.

Foto: Simon Rehnström Bild 2 av 7

Applebaum har en konservativ bakgrund och stödde Margaret Thatcher på 80- och 90-talet. Men dagens republikanska parti i USA ger hon inte mycket för: ”Trumps kabinett är det mest korrupta någonsin.”

Foto: Simon Rehnström Bild 3 av 7

Applebaum är krönikör för Washington Post och skriver även för tidningar som the Atlantic. Mest känd är hon ändå som författare.

Foto: Simon Rehnström Bild 4 av 7

Ett intresse är att laga mat och Anne Applebaum gav för några år sedan ut kokboken ”From a polish country house kitchen”.

Foto: Simon RehnströmBild 5 av 7

Tillsammans med maken Radosław ”Radek” Sikorski har hon två söner.

Foto: Simon RehnströmBild 6 av 7

Radek Sikorski i röd slips på besök i Ukraina tillsammans med Carl Bildt på den tid de båda var utrikesministrar. Bildt och Sikorski är vänner privat och de umgås även parvis med sina fruar.

Foto: Yvonne Åsell Bild 7 av 7