Annons

Expert varnar: Framtiden oviss för vårdcentraler

Dödläge råder. Budstrid väntar. Fler än hundra vårdcentraler och Sveriges enda privata akutsjukhus kan få utländska ägare. Flera analytiker som SvD talar med förväntar sig ett höjt bud på Capio. Budstriden pågår samtidigt som regeringen går till val på vinststopp i välfärden.

Under strecket
Publicerad
Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 2

Akutsjukhuset S:t Görans sjukhus drivs sedan 1999 av riskkapitalägda vårdkoncernen Capio.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 2 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1
Foto: Claudio Bresciani/TT

Turerna kring Capio är långtifrån över. När Ramsay Générale de Santé i somras lade ett bud på 48.50 kronor per aktie på Capio nobbades det efter bara några timmar. Såväl styrelsen som flera av de största ägarna sade blankt nej.

Just nu är det dödläge i processen. Trots att aktien handlas handlas flera kronor över Ramsays bud har det franska företaget vägrat att vare sig dra tillbaka budet eller höja priset.

SvD har varit i kontakt med flera storägare, som tillsammans representerar cirka 30 procent av ägandet. Alla står fast vid att 48.50 är på tok för lågt.

Vi tror att det i slutänden är en hög sannolikhet att Ramsay tvingas höja budet.

"Vi har sagt nej till aktuellt bud och är nöjda med att vara ägare i Capio. Vi tror på bolaget och har förtroende för strategin. Vad Ramsay gör fortsatt är svårt för oss att spekulera i", skriver Swedbank Roburs vice vd Marianne Nilsson i ett mejl till SvD Näringsliv.

Annons
Annons

Akutsjukhuset S:t Görans sjukhus drivs sedan 1999 av riskkapitalägda vårdkoncernen Capio.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

Ungefär samma besked kommer från R12 Kapital och Fjärde AP-fonden. Samtidigt är det dock tydligt att flera av de institutionella ägarna skulle vara intresserade av ett högre bud.

Akutsjukhuset S:t Görans sjukhus drivs sedan 1999 av riskkapitalägda vårdkoncernen Capio.
Akutsjukhuset S:t Görans sjukhus drivs sedan 1999 av riskkapitalägda vårdkoncernen Capio. Foto: Pontus Lundahl/TT

"Vi har inte ändrat vår uppfattning om det nuvarande budet från Ramsay, men kommer förstås att utvärdera ett eventuellt nytt bud om det kommer”, skriver Jenny Wickman, presskontakt på Nordea, i ett mejl.

Ramsay vill i dag inte kommentera budstriden. Det kommer bara ett kort mejl förmedlat via PR-byrån Brunswick.

"Vi har inga andra kommentarer än att budet står kvar som det är."

Flera analytiker förväntar sig dock att Ramsay ska krypa till korset och höja budet.

– Vi tror att det i slutänden är en hög sannolikhet att Ramsay tvingas höja budet. Det är helt klart över 50 procents chans, säger Hans Boström, analytiker på Credit Suisse i London.

Budet som ligger nu är för lågt.

Credit Suisse bedömer att värdet av de ingående delarna i Capio skapar utrymme att höja budet med över tio kronor mot dagens nivåer.

Kristofer Liljeberg, analytiker på svenska Carnegie, är inne på samma linje.

– Budet som ligger nu är för lågt. Det finns ingen anledning att acceptera det med tanke på värderingen av den franska delen. Det vi har sagt är att en köpare som Ramsay borde kunna räkna hem en nivå på upp emot 60 kronor, mycket tack vare stora synergier som skulle motsvara ungefär en fjärdedel av Capios rörelseresultat.

För Ramsays del är det dock ont om tid. Capio har trots budet inlett en försäljning av sitt franska dotterbolag. Försäljningen är en del i Capios strategi att avveckla den europeiska verksamheten och fokusera på Norden.

Affären ska avgöras på en extra bolagsstämma, och om inte Ramsay hinner få med sig ägarna till dess är risken stor att det blir ett stympat företag man lagt bud på.

Vare sig Carnegie eller Credit Suisse tror att Ramsay skulle vara intresserade av att gå vidare med ett köp att ett renodlat nordiskt Capio.

– Min bedömningen är att det är helheten, det vill säga inklusive Frankrike som är mest intressant för såväl Ramsay som för andra tänkbara köpare, säger Kristofer Liljeberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons