Annons

Expert varnar: Sparandet sjunker i värde

Inflationen steg oväntat till två procent i april. För den som har pengarna på nollräntekonto hos storbanken betyder det i praktiken att sparkronorna blir placerade till minusränta.

Under strecket
Publicerad

Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Foto: Anders AhlgrenBild 1 av 1

Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Foto: Anders AhlgrenBild 1 av 1
Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.
Christina Söderberg, sparekonom på Compricer. Foto: Anders Ahlgren

Inflationen steg oväntat till Riksbankens mål på 2 procent i april, enligt måttet KPIF som anlände i förra veckan. Det var en rejäl ökning jämfört med i mars, då motsvarande siffra var 1,5 procent. Bedömare talar om att det är tillfälliga faktorer som fick inflationen att studsa upp, och som senare väntas avta. Men om inflationen stabiliseras på de här nivåerna finns det anledning att se upp med ditt sparkonto.

– Vad man kan se är att inflationen har stigit betydligt mer än vad räntorna på sparkontot har gjort, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Hos storbankerna erbjuds fortfarande noll procent i ränta på sparkonton, medan exempelvis Qliro just nu erbjuder en rörlig ränta med fria uttag på 0,9 procent. AK Spar erbjuder 0,85 procent.

Annons
Annons

Christina Söderberg påpekar att det innebär att vid en procents inflation så går du plus minus noll på dina sparpengar om du har konto hos en nischbank, förutsatt att banken inte tar ut någon årsavgift för kontot. Men får du ingen ränta alls på ditt konto, som hos storbankerna, så sjunker alltså värdet på sparandet med 1 procent per år. Är inflationen två procent så sjunker värdet följaktligen två procent.

Jag hoppas att fler öppnar konton hos de mindre aktörerna som ger bättre ränta än storbankerna.

– Jag tror att många har tänkt att eftersom vi inte har någon inflation och dessutom en reporänta som ligger på minus så kan man inte förvänta sig någon ränta på sitt sparande. Det är felaktigt eftersom det finns aktörer som erbjuder ett lika säkert sparande som storbankerna, som har gett oss närmare 1 procent i ränta, säger Christina Söderberg.

Hon tror dock att spararna kommer att vakna i takt med att inflationen stiger och fler och fler inser att ett sparande hos storbankerna kostar en procent per år.

– Att betala för att spara känns förhoppningsvis fel för de flesta av oss. Jag hoppas att fler öppnar konton hos de mindre aktörerna som ger bättre ränta än storbankerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons