Annons

Experten: Frankrike bättre än Sverige på restaurering

Notre Dame de Paris, morgonen efter branden som tog katedralens spira och tak.
Notre Dame de Paris, morgonen efter branden som tog katedralens spira och tak. Foto: Thibault Camus/AP

I Frankrike är restaurering och renovering är en naturlig del av kulturarbetet på landets anrika byggnader.

– Det är ingen brist på kunskap och material. Utan det som kommer behövas är stora resurser i form av pengar och tid, säger restaureringsexperten Jean-Paul Darphin.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kvällen den 15:e april började den världskända katedralen Notre-Dame i Paris att brinna. Orsaken sägs vara en olycka kopplat till det renovationsarbete som påbörjades eftersom stadens luftföroreningar hade börjat bryta ner katedralens sten.

Men det är inte den första förstörelsen som Notre-Dame gått igenom. Bland annat har katedralen fått statyer halshuggna under den franska revolutionen och fönster inskjutna andra världskriget.

– Man ska ha i åtanke att de franska kyrkorna har drabbats av katastrofer och olyckor i flera århundraden, så en stor del av konstruktionen är redan utbytt, säger Jean-Paul Darphin, som har jobbat 30 år som kulturhistoriker, byggnadsantikvarie och restaurerare i både Frankrike och Sverige.

Enligt honom har de flesta anrika byggnader i Frankrike även en stab vars enda uppgift är att göra underhåll. Dessutom var stora resurser i manskap och kompetenser redan kopplade till det pågående renoveringen. Något som Jean-Paul Darphin menar kan nyttjas vidare om det omorganiseras och kompletteras.

Annons
Annons

– Det är ingen brist på kunskap och material. Utan det som kommer behövas är stora resurser i form av pengar och tid, vilket Paris har, säger han.

Jean-Paul Darphin tror framförallt att restaureringen av Notre-Dame kommer ta tid eftersom de franska myndigheterna först kommer behöva sätta in en expertutredning för att kartlägga skadorna.

– Bland annat behövs det utredas hur strukturellt intakt kyrkan är eftersom byggnaden är i kalksten och kalksten försvagas när den utsätts för bränder med höga temperaturer. Troligen kommer det även att krävas nya byggställningar kring hela kyrkan; vilka ska bära ett tillfälligt skyddstak över blottade strukturer för att skydda mot regn, säger han.

Enligt den svenska riksantikvarien, Lars Ámreus, har Sverige inte samma resurser som Frankrike när det gäller restaurering. Exempelvis är den medeltida timmerkyrkan Södra råda ännu inte återställd, trots att det pågått ett omfattande restaureringsarbete sedan 2001. Han tycker därför att den viktigaste lärdomen är att se till att det finns ett ordentligt skydd för att hindra att bränder sker.

– Ett bra brandskydd handlar om att vara förberedd. Museer, kyrkor och andra besöksmål måste jobba systematiskt med riskhantering och katastrofberedskap. Det handlar om att ta fram planer för undanförsel och att samverka med räddningstjänst, gärna i form av samordnade övningar, säger han.

Efter reklamen visas:
Flera Notre-Dame skatter har räddats
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons