Annons

Experten om hemjobb med barn: Använd Farmors lag

Undvik att ta strid om skärmtid nu, råder barnpsykolog Liv Svirsky.
Undvik att ta strid om skärmtid nu, råder barnpsykolog Liv Svirsky. Foto: TT

Jobba hemma med barn rusande mellan benen har blivit en ny verklighet för många. Hur lyckas vi göra det bra för barnen och samtidigt leverera på jobbet? Barnpsykologen Liv Svirsky och arbetsrättsjuristen Sophie Thörne ger sina bästa tips.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Liv Svirsky, barnpsykolog.

Foto: PrivatBild 1 av 3

Arbetsrättsjurist Sophie Thörne uppmanar till dialog med arbetsgivaren.

Foto: Kate GaborBild 2 av 3

Arbetsgivaren måste se till att du har den utrustning du behöver för att kunna arbeta hemma.

Foto: TTBild 3 av 3

Liv Svirsky, barnpsykolog.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Hur knepigt det än kan tyckas finns det strategier för att få en barnomsorg att fungera i hemmet under en period – och det går att få jobb gjort, även om det gäller hålla disciplinen.

Liv Svirsky, barnpsykolog.
Liv Svirsky, barnpsykolog. Foto: Privat

Liv Svirsky är barnpsykolog, specialist i klinisk psykologi och författare till en rad böcker om barn, ungdomar och föräldraskap. Hon menar att situationen går att lösa genom bra planering.

– Sätt er på kvällen när barnen sover och förbered morgondagen. Gör ett schema timme för timme med vad barnen ska göra och vad ni ska få gjort på jobbet. Då har ni en plan för dagen, vilket också gör barnen lugnare att de vet när det kommer hända saker, även om det är små saker.

Barnens ålder är avgörande för hur ni ska lägga upp dagarna, är det små barn blir det kortare arbetsintervaller. Liv Svirsky tipsar om att ordna med att det finns lite papper, pennor, pussel och pyssel hemma, för att hålla barnen sysselsatta.

Arbetsgivaren behöver vara flexibel för att hitta lösningar.

Sophie Thörne, arbetsrättsjurist på arbetsgivarorganisationen Almega, flaggar för att det faktiskt kanske inte går att jobba om barnen är väldigt små. Då får man ha en dialog med sin arbetsgivare om man kan ta semester, ta ut föräldraledighet eller gå ner på deltid.

Annons
Annons

Arbetsrättsjurist Sophie Thörne uppmanar till dialog med arbetsgivaren.

Foto: Kate GaborBild 1 av 1

– Det här är en väldigt speciell situation, men grunden är att det är arbetstagarens ansvar att utföra sitt jobb för att få lön. Kan du inte göra det måste du säga det till din arbetsgivare. Sedan behöver arbetsgivaren vara flexibel för att hitta lösningar eftersom det här är ju inte arbetstagarens fel.

Arbetsrättsjurist Sophie Thörne uppmanar till dialog med arbetsgivaren.
Arbetsrättsjurist Sophie Thörne uppmanar till dialog med arbetsgivaren. Foto: Kate Gabor

Är det äldre barn som går i skolan kommer du förmodligen få ett arbetsschema från skolan för vad barnen ska ha för typ av undervisning, en form av hemskolning. Liv Svirsky menar att detta är en perfekt utgångspunkt även för den vuxnes arbetsdag.

– Då kan du bara följa skolschemat med till exempel 45 minuter matte. Sedan får man ha en rast en kvart och sedan tar man nästa ämne och så lunch mitt på dagen, säger hon.

Kan vara bra att låta barnen använda skärm lite mer än vanligen.

Liv Svirsky menar också att det nu finns anledning att använda sig av det som ibland kallas ”Farmors lag”, eller premackprincipen: börja med de tråkigare uppgifterna och arbeta er successivt mot de roligare.

– Man belönar mindre attraktiva aktiviteter genom att lägga något förstärkande efteråt. Barnen kan få veta att i slutet av timmen får de kanske kolla på något i mobilen och när ”skoldagen” är slut kanske ni bakar.

Uttråkade, instängda barn kan ju ganska snabbt bli betydligt sämre versioner av sig själva. När ni dessutom ska få ett jobb gjort och stressnivåerna pulserar i tinningarna, finns det anledning att välja sina strider. En sådan är den klassiska striden om skärmtid.

Annons
Annons

Arbetsgivaren måste se till att du har den utrustning du behöver för att kunna arbeta hemma.

Foto: TTBild 1 av 1

– Låt barnen kolla på en film om de vill istället för att bråka om det. Överlag kan det vara bra att låta barnen använda skärm lite mer än ni vanligen tillåter. Barn kommer inte att ta skada av att under några veckor ha mer skärmtid. Se bara till att de inte kollar på vad som helst, säger Liv Svirsky.

Som förälder måste man ha mobilpolicy precis som i skolan.

Samtidigt påpekar hon att skärmtiden inte kan vara helt obegränsad om barnen har skoluppgifter. Som förälder måste man ha mobilpolicy precis som man har i skolan, menar Liv Svirsky.

Förutom att barnen behöver vara sysselsatta är det också viktigt att du har en arbetsmiljö som fungerar när du ska kunna utföra ditt jobb från hemmet.

Arbetsgivaren måste se till att du har den utrustning du behöver för att kunna arbeta hemma.
Arbetsgivaren måste se till att du har den utrustning du behöver för att kunna arbeta hemma. Foto: TT

Sophie Thörne på Almega påpekar att arbetsgivare måste se till att du har allt du behöver i form av tekniska lösningar, dator, tangentbord om man har ett skrivbordsjobb.

– Förutsatt att du har all utrustning du behöver kan du tillsammans med din arbetsgivare göra upp hur jobbet ska utföras. Till exempel kan man hitta ett system där du jobbar halvdag men jobbar igen en del på kvällar när barnen sover.

Be folk om hjälp, att ni går ihop om att ta hand om fler barn.

Det är viktigt att komma ihåg att detta är en svår situation som prövar oss och där vi behöver hjälpa varandra, enligt barnpsykologen Liv Svirsky. Fysisk aktivitet är något ni med fördel kan hjälpas åt med familjer emellan. Till exempel kan man tillsammans med några föräldrar från skolan ha ett rullande schema över veckan på vem som går ut med barnen i parken ett par timmar mitt på dagen och då kan man lägga in exempelvis viktiga möten på den tiden.

Sociala medier kan vara till stor hjälp här och flera grupper har redan skapats så som Coronahjälpen på Facebook där personer erbjuder sig att hjälpa andra med till exempel barnvakt eller att gå och handla.

– Om du är ensamstående kanske du ännu mer får be folk om hjälp, att ni går ihop om att ta hand om fler barn. Så länge alla är friska och man följer smittskyddsrestriktionerna, så är det här ju det bästa för alla och det blir också ett socialt sammanhang för barnen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons