Annons

Experten: Så får du ditt barn att äta bättre mat

Med lite extra kunskap kommer man långt i strävan att få barn att äta allsidigt. Det menar Ann Fernholm och Kajsa Lamm som skrivit boken Stora boken om barn och mat.

Här ger de några av sina tips.

Under strecket
Publicerad

1 / 6

Efter reklamen visas:
Tre tips för att få ditt barn att äta mer allsidigt
Annons
Annons
Foto: Isabell Höjman/TT

2 / 6

Foto: Isabell Höjman/TT

Låt bebisen testa olika smaker

För att lära sig att tycka om olika sorters mat är det viktigt att barnet tidigt får testa olika smaker. Redan vid fyra månaders ålder är bebisar öppna för att bredda sitt smakspektrum, enligt smakforskare.

– Då ska man inte slänga bort den tiden på färdigprodukter som pulvergröt, välling och klämmisar, som innehåller mängder av socker, säger Ann Fernholm.

Om smakspektrumet är smalt när barnet går in i det neofobiska stadiet i 1,5–2-årsåldern, då de blir mer kräsna med vad de stoppar i munnen, blir det mycket svårare att få barnet att äta under den här fasen, menar hon.

– Har barnet sedan tidigare ett stort spektrum av smaker så smalnar det av till något som ändå är hanterbart. Då har de övat sig på att äta många olika smaker och bönor, lax och grönsaker hör till vardagen.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT

3 / 6

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hjälp bebisen utveckla munmotoriken

Till en början kan barnet bara äta lösa puréer. Och ofta kommer maten ut lika fort som den kom in, vilket kan vara lätt att misstolka som att barnet inte gillar maten.

– Förklaringen är att barnet bara kan röra tungan fram och tillbaka i munnen, säger Kajsa Lamm.

När barnet suger i sig bröstmjölk är tungan välvd som en båge uppåt i munnen och arbetar med pumpande rörelser. Nu behöver barnet istället vika tungans sidor uppåt, så att den blir som en skål som kan forsla maten bak till svalget när det är dags att svälja. En rörelse som inte är helt okomplicerad.

Låt bebisen börja öva de nya tungrörelserna med en liten klick puré, stort som ett kryddmått, råder Kajsa Lamm.

– En för stor klick kan vara svår att hantera och riskerar att fastna i svalget, säger hon.

Annons
Annons
Foto: Terje Pedersen/TT

4 / 6

Foto: Terje Pedersen/TT

Naturligt kräsen i 2-årsåldern

Runt 1,5–2-årsåldern blir barn mer kräsna än tidigare med vad de äter. Det kallas att barnet blir neofobiskt och är ett naturligt stadie, som kan vara bra att känna till som förälder.

Det barnet inte lärt sig att äta innan denna fas kommer det bli svårare att lära sig för barnet att äta senare.

– Det första året är därför jätteviktigt när det gäller att prova nya smaker, säger Ann Fernholm.

Även sådant som barnet gillat tidigare kan de nu börja rynka på näsan åt.

Enligt Ann Fernholm tror forskare att det här är ett arv från tiden då vi var jägare och samlare. Ett barn som var stort nog att ge sig ut i skog och mark på egen hand behövde skyddas från att äta något som var giftigt. Genom att vara kräsen var chansen större att de lät bli flugsvampar och annat giftigt.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT

5 / 6

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rusta dig för konflikter…

När alla är trötta och hungriga efter en lång dag är det som bäddat för konflikter runt maten.

– Bestämmer sig barnet för att vägrar äta i ett sådant läge spelar det ingen roll om det är barnets älsklingsrätt du gjort, säger Ann Fernholm.

Det är då viktigt att inte försöka tvinga barnet att äta. Men att laga någon annan mat är att skjuta sig själv i foten, menar Ann Fernholm.

– Försök avleda barnets uppmärksamhet från konflikten, och hitta på något roligt som kan få det att ta några tuggor mat, råder hon.

Små knep för att få barnet på andra tankar kan också vara värt att testa.

– En mamma jag pratade med låtsades att broccoli var träd, ärtorna stenar och makaronerna båtar. Det blir ju så mycket roligare för barnet att äta då, och på så sätt hade hennes son börjat äta vissa saker för första gången.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT

6 / 6

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Låt barnet äta själva

Barn är naturligt nyfikna på mat och kan börja äta själva redan vid 6 månaders ålder, när de kan börja greppa själva.

– De kanske inte är så finmotoriskt mogna och man kan få hjälpa dem lite, säger Kajsa Lamm, som också ger rådet att som förälder ta det lugnt i detta skede.

– Låt barnet utforska och pilla med maten och ge det chansen att använda alla sina sinnen, säger hon.

Enligt Kajsa Lamm har forskning visat att barn som får äta själva tidigt utvecklar en mer positiv attityd gentemot mat än barn som får en mer vanlig matintroduktion och oftare matas.

– En annan tanke är att när barnet greppar om maten med handen, så kan det också få en känsla för hur den sedan kan kännas inne i munnen, och på så vis lättare lära sig tycka om olika konsistenser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons