Annons

Experten: Så gör du slut med din mobiltelefon

I genomsnitt lägger vi fyra timmar om dagen på mobilen, säger Catherine Price.
I genomsnitt lägger vi fyra timmar om dagen på mobilen, säger Catherine Price. Foto: IBL, Sara Remington

Kommer relationen till telefonen i vägen för dina relationer med andra människor? I så fall tillhör du målgruppen för vetenskapsjournalisten Catherine Prices aktuella bok ”Hur du gör slut med mobilen”.

Under strecket
Publicerad
Fortsätt läsa…

Varför ska man göra slut med sin mobiltelefon?

– Jag tror inte att så många av oss verkligen har reflekterat över hur vi påverkas av all den tid vi tillbringar med våra telefoner. I genomsnitt lägger vi fyra timmar om dagen på mobilen, det är mer tid än vad vi tillbringar med de människor vi har relationer med. All denna tid försämrar vår uppmärksamhetsförmåga och våra minnen, skadar våra relationer, sänker vår självkänsla, gör oss mindre kreativa och produktiva och drabbar faktiskt också vår fysiska hälsa. Telefoner verkar oskyldiga, men det är de inte.

Vad exakt menar du med att ”göra slut”?

– Att göra slut med sin telefon betyder inte att göra sig av med den helt och hållet, utan att skaffa ett hälsosammare förhållande till den. Det är som att gå från en romans där du är besatt, ständigt längtar och inte står ut med att vara borta från den andra till att bara vara vänner.

Andra har liknat mobiler och sociala medier vid heroin eller spelautomater. Du väljer metaforen en kärleksrelation?

– Det är främst för att många blir vansinniga om du säger att de är beroende av sina telefoner. Det är mindre hotfullt att tala om det som ett förhållande. Med det sagt så tror jag verkligen att vi är beroende av våra mobiler. Nästa gång du är på en offentlig plats, se dig omkring och lägg märke till hur många du ser som använder telefoner. Föreställ dig sedan att de i stället satt och injicerade droger. Bara för ett beteende är vanligt så betyder det inte att det är normalt eller okej.

Annons
Annons
Efter reklamen visas:
Så gör du slut med din mobil

Du är vetenskapsjournalist. Finns det verkligen stöd i forskning för alla anklagelser mot telefonerna?

– Vi har bara haft smarta mobiler i runt elva år, och det är först på sistone vi börjat misstänka att de för nackdelar med sig. Det görs allt fler psykologiska och sociologiska studier kring relationen mellan mobiltelefoner och självkänsla, ensamhet, depression, ångest och så vidare. Jag tror också att vi behöver ställa oss kvalitativa frågor kring hur vi uppfattar att telefonerna påverkar våra liv, för det är ju det vi oroar oss över. Känner du att din relation med telefon kommer i vägen för dina verkliga relationer? Känner du dig orolig eller deprimerad när du ägnat mycket tid åt sociala medier? I så fall har du svaret där.

Många blir vansinniga om du säger att de är beroende av sina telefoner. Det är mindre hotfullt att tala om det som ett förhållande.

Vad har du själv för förhållande till din mobiltelefon i dag, ”it’s complicated”?

– Det är omöjligt att få en perfekt relation till en apparat som designats för att uppmuntra dig att ha en ohälsosam relation till den. Men för det mesta har vi ett bra förhållande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons