Annons

Experten: Sockerkällorna du behöver begränsa

Många äter för mycket socker, men att dra ner på konsumtionen behöver inte vara svårt. Här ger SvD:s näringsfysiolog Linda Bakkman sina bästa råd. Guiden är nedbruten i fyra nivåer – från livsmedlen vi vanligtvis inte behöver begränsa till de värsta sockerkällorna.

Under strecket
Publicerad
Foto: Shutterstock/IBL Bild 1 av 1

1 / 4

Nivå 1 – fritt fram att äta

Foto: Shutterstock/IBL

Exempel: Sill, surkål, inlagda rödbetor.

En av nackdelarna med att äta mycket socker är att den extra energin lämnar mindre utrymme för näringsrik mat som tillgodoser vårt vitamin och mineralbehov. Sockerkällor som innehåller mer näring än socker behöver du däremot inte vara rädd för. Sill och syrade grönsaker är också så mättande att risken för viktuppgång till följd av överkonsumtion minskar.

Annons
Annons
Foto: Marius Graf/IBL Bild 1 av 1

2 / 4

Nivå 2 – minska mängden

Foto: Marius Graf/IBL

Exempel: Vin, ketchup, såser, kryddblandningar, korv, halvfabrikat, smörgåspålägg.

De här livsmedlen finns det flera anledningar än socker att begränsa. Men flera av dem äter vi vanligtvis inga större mängder av och det är inte farligt att lägga en skiva rökt skinka på frukostmackan. Men tänk på att inte dränka maten i ketchup och låt halvfabrikat tillhöra undantag.

Annons
Annons
Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

3 / 4

Nivå 3 – välj mindre sockerrika alternativ

Foto: Pontus Lundahl/TT

Exempel: Fruktyoghurt, flingor, bröd, sylt.

Fruktyoghurt innehåller ofta runt 10 gram socker totalt medan en naturell yoghurt ger knappt 4 gram (i form av mjölksocker). Frukostflingor ligger runt 1–40 procent sockerarter och bröd 1–15 procent. Leta efter osötade bröd och bröd med mycket fullkorn. Det finns ett stort utbud bröd under 4 gram sockerarter per 100 gram vilket är ett bra riktvärde för vardagsbrödet.

Tänk på att mörkt bröd ofta innehåller sirap och inte automatiskt är bättre än vitt. Bättre att välja grovt och osötat än att låta färgen bestämma.

Annons
Annons
Foto: Martina Holmberg/TT Bild 1 av 1

4 / 4

Nivå 4 – begränsa kraftigt

Foto: Martina Holmberg/TT

Exempel: Godis, läsk, kakor, glass.

De allra flesta som behöver minska sin sockerkonsumtion kommer tillräckligt långt genom att dra ner på de uppenbara sockerkällorna. Denna kategori utgör hela 17 procent av det totala energiintaget bland svenska ungdomar. Europeiska barn äter tre hekto sockerrika livsmedel per dag och får sammanlagt i sig ett hekto sockerarter, det visar en omfattande europeisk studie från 2014 vars svenska del leds från Göteborgs universitet. Det finns en koppling mellan sötade drycker och övervikt hos barn. I övrigt ser man inte något samband mellan sockerintag och vikt hos barn.

Vuxna svenskar dricker i genomsnitt 0,8 liter läsk per vecka, enligt Riksmaten 2010. Dessa nivåer är associerade med en ökad risk för typ 2-diabetes, men utöver läskkonsumtion är det svårt att påvisa några tydliga samband mellan sockerintag och diabetesrisk.

Annons
Annons
Annons
Annons