Annons

Experten: ”Sverige ett skrämmande exempel”

Beata Mazurek, polsk EU-ledamot.
Beata Mazurek, polsk EU-ledamot. Foto: Pawel Supernak/TT

Den polska EU-ledamoten Beata Mazurek påstår att svenskar flyr till Polen för att finna fred och harmoni. Invandringen uppges vara skälet.

– Det är en tydlig tendens att Sverige har gått från förebild till skrämmande exempel, säger Li Bennich-Björkman, statsvetare vid Uppsala universitet.

Under strecket
Publicerad

Li Bennich-Björkman, statsvetare vid Uppsala Universitet.

Foto: Martin Cejie

Utspelet från Beata Mazurek, tidigare talesperson för det polska nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa, nu ledamot i EU-parlamentets grupp Europeiska konservativa och reformister (ECR), skedde på twitter:

”Mord, ökad brottslighet, våldtäkt, rädsla och shariazoner. Detta är konsekvenserna av multikulturalism och öppna dörrar för invandrare,” skrev Mazurek.

Hon delade även en artikel från den polska nationalistiska tidningen Nasz Dennik. Enligt artikeln har 2 500 svenska medborgare registrerat sig som boende i Polen.

– Sverige är på svarta listan, kan man säga. Donald Trump har gått i bräschen för det. Bilden är generellt spridd oavsett ideologi, men framträdande i länder med nationalistiska regeringar, säger statsvetaren Li Bennich-Björkman.

I artikeln står att svenskar uppger sin egen och sina familjers säkerhet som det främsta skälet till att fly. Även att upp emot 80 svenska städer kontrolleras av islamister. Stockholmsförorten Rinkeby pekas ut som den värsta oroshärden:

”Polisen dyker inte upp, ambulansen kommer inte in, det är kaos,” står att läsa.

Annons
Annons

Li Bennich-Björkman, statsvetare vid Uppsala Universitet.

Foto: Martin Cejie

– Det är ett retoriskt grepp för att stärka uppfattningar och att därmed indikera att Polen går rätt väg. Egentligen handlar resonemanget inte om Sverige i grunden, säger Li Bennich-Björkman.

Li Bennich-Björkman, statsvetare vid Uppsala Universitet.
Li Bennich-Björkman, statsvetare vid Uppsala Universitet. Foto: Martin Cejie

Beskrivningen av det svenska samhället är inte ny. I det ungerska valet 2018 intervjuades svenskungrare som uppgavs ha flytt tillbaka till hemlandet. Våldsamma upplopp och bilbränder ingick då i beskrivningen av Sverige som ett samhälle i sönderfall.

– En spridd diskussion där man lyfter fram vissa saker på en agenda blir konstig och gagnar ingen. Samtidigt måste man ta uttalanden på allvar och granska källkritiskt. Vad det finns belägg för. Frågan om snabba förändringar kräver en större diskussion, säger Li Bennich-Björkman.

Hon tillägger:

– Är man EU-ledamot kan man tycka att det ska finnas krav på hur man talar och på att hålla igen. Man ingår i en gemenskap. Men som jag sade tidigare – Mazurek pratar till den polska publiken.

Enligt Statistiska centralbyrån utvandrade i fjol 1 815 personer från Sverige till Polen. Av dessa var 1 377 polacker som återvände till sitt fädernesland. 2016 låg motsvarande siffra på 1 610 utvandrare, av vilka 1 186 varit födda i Polen.

De senaste sex åren har siffrorna varit liknande. I genomsnitt 72 procent av de från Sverige som skrivit sig i Polen har varit varit födda i landet. Det uppger Aftonbladet.

– Det kan vara människor som arbetat här och återvänder när det har blivit bättre tider, säger Li Bennich-Björkman.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger till Aftonbladet att Beata Mazurek ljuger:

– Flyttströmmen går åt andra hållet. Bara 2017-18 utvandrade mer än 8 000 polacker till Sverige. Det är mer än tre gånger fler än antalet svenskar som överhuvudtaget bor i Polen, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons