Annons

Undvik missen – spara 15 000

”Det viktiga är att tänka på att desto kortare tid man har, desto lägre risk bör man ta”, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull.
”Det viktiga är att tänka på att desto kortare tid man har, desto lägre risk bör man ta”, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull. Foto: Tomas Oneborg

När bostäderna kostar miljontals kronor, kan det kännas omöjligt att få ihop pengar till kontantinsatsen snabbt nog. Johanna Kull, sparekonom på Avanza, ger sina bästa råd för hur du sparar effektivt på kort tid.

Under strecket
Publicerad

Ett bostadslån får endast gå upp till 85 procent av bostadens värde. Detta betyder att alla köpare behöver lyckas spara ihop minst 15 procent av värdet i kontanter. Om du ska köpa ett objekt för 3 miljoner kronor, behöver du alltså 450 000 kronor i kontantinsats. Så hur ska man bete sig för att komma upp i den summan – ta risker med sitt sparande för att få högre avkastning, eller spela säkert?

– Det viktiga är att tänka på att desto kortare tid man har, desto lägre risk bör man ta. Har man två år på sig att spara är det fortfarande sparkontot som gäller, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

För dem som har mellan 3 och 5 år på sig att spara rekommenderar hon att spara i en billig blandfond eller att sätta in viss del i en räntefond med låg risk, en viss del i en globalfond och vissdel i en Sverigefond, för att sprida ut risken.

– En bra tumregel för billiga fonder är att de max bör ha en avgift på 0,4 procent, säger hon.

När man har hittat en passande sparform är första steget för att se till att pengarna kommer in på sparkontot, enligt Johanna Kull, att se till att kategorisera sin utgifter och sätta upp en budget.

Specifikt måste man slå ut hur mycket man behöver spara månadsvis för att komma upp i kontantinsatsen.

– Det finns flera bra verktyg på internet för att räkna ut vad man kan spara in på. Konsumentverkets hemsida har exempelvis schablonbelopp för vad som är rimligt att lägga ut på vanliga hushållsutgifter.

Enligt Johanna Kull är typiska missar är att exempelvis lägga mycket pengar på att köpa lunch. Eftersom en matlåda i snitt kostar cirka 35 kronor, medan en köpt lunch brukar gå kring 100 kronor, kan du spara in cirka 15 000 kronor per år bara på att byta vana.

– När man vet hur mycket man kan spara är det även bra att sätta upp ett automatiskt månadssparande, så att man anpassar sin konsumtion till sitt sparande och inte tvärt om, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons