Annons

Experten: Var försiktig med att köpa ny Huawei-telefon

Huawei-telefon.
Huawei-telefon. Foto: Samuel Gibbs/Eyevine/TT

Appar som Gmail, Youtube och Google Play kan bli oanvändbara i nya Huawei-telefoner. Detta till följd av att Google avbrutit allt samarbete med bolaget. En av världens mest sålda telefoner kan alltså radikalt försämras.

Under strecket
Publicerad

Natten mot måndagen kom beskedet: Google avbryter allt samarbete med det kinesiska jätteföretaget Huawei med omedelbar verkan.

Beslutet kommer en vecka efter det att USA:s president Donald Trump utlyst ett nationellt nödläge inom telekommunikation, specifikt riktat mot det upplevda hotet från kinesiska företag.

Det stoppade samarbetet innebär i praktiken att Huaweis telefoner kommer att stängas ute från uppdateringar av Googles operativsystem Android.

Enligt DNB:s telekomanalytiker Stefan Gauffin kommer beskedet från Google framförallt att påverka Huaweis telefonaffärer.

– Huaweitelefoner använder sig av Googles operativsystem Android, vilket innebär att om du köper en ny Huawei-telefon kommer du inte kunna få uppdateringar från systemet.

Gauffin tror att flera operatörer nu kommer få plocka bort Huawei-telefoner från sina erbjudanden.

Förutom att man inte kommer att kunna uppdatera sitt operativsystem kommer användare heller inte att kunna använda Googles egna appar, så som Youtube, Gmail och företagets motsvarighet till App Store – Google Play.

Annons
Annons

– Begränsningar likt dessa kommer att försämra Huaweis telefoner ganska så radikalt, säger Gauffin.

I Sverige är det vanligt att operatörer säljer sina abonnemang i ett paketpris med en mobil, så kallad bundling. Gauffin tror att flera operatörer nu kommer få plocka bort Huawei-telefoner från sina erbjudanden.

– Det är egentligen för tidigt att säga något om det, men Huawei ingår ju i produktmixen som man erbjuder till konsumenter och där vet jag inte hur man kommer att tänka. Men jag tror inte att man vill sälja något som kunderna snart kommer få problem med.

Hur vanligt är det med Huaweitelefoner i Sverige?

– Jag har ingen statistik direkt, men jag skulle säga att Huawei är tydligt nummer tre i Sverige, efter ettan Apple och tvåan Samsung.

Man ska komma ihåg att techjättarna har stor politisk press på sig för tillfället.

Vad kommer detta innebära för de som i dag har en Huaweitelefon?

– Har man redan en Huaweitelefon kommer man kunna använda den, det är väl mer att man ska vara försiktig med att köpa en ny telefon. Samtidigt, den här konflikten är kanske löst på ett par dagar och då är det ju ingen fara på taket.

Varför tror du att ett stort företag som Google följer Trumps uppmaning och avbryter samarbetet med det kinesiska företaget?

– Jag tror att de inte vågar göra något annat, efter det att Huawei blev svartlistat att göra affärer med. Man ska komma ihåg att techjättarna har stor politisk press på sig för tillfället, med hot om att styckas upp bland annat. Får Google då en chans att visa att man är villiga att lyda minsta lilla vink kan det kanske gynna dem, säger Stefan Gauffin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons