Annons

Expertens råd när börsen rasar: ”Sälj inte i panik”

Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank
Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank Foto: Allis Nettréus

Stockholmsbörsen föll kraftigt på onsdagen och stängde ned 2,5 procent. H&M, Assa Abloy och Volvo tillhörde förlorarna.

Under strecket
Publicerad

Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank, förklarar det stora fallet med att investerare blir allt oroligare för en svagare ekonomi framöver. När färre vill ta risk och fler vill ta hem tidigare vinster pressas börsen.

– Det har kommit en rad svaga konjunktursignaler de senaste dagarna från Tyskland, USA och Sverige. Uppenbarligen börjar effekterna av handelskriget bli alltmer kännbara för företagen vilket får börsen att skaka.

Vilka bolag pressas mest?

– Framför allt är det konjunkturkänsliga exportbolag som rasar, men nedgången är bred och även mer defensiva aktier tar stryk, säger Maria Landeborn.

En liknande analys gör SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall. När oron för den framtida konjunkturen är som störst pressas bolag som är extra känsliga för sämre tider.

Hur ska sparare tänka? Är det läge att agera eller sitta still i båten?

– Det beror givetvis väldigt mycket på den specifika situationen. Vi är generellt lite försiktiga till börsen just nu men menar samtidigt att de aktier som är mest intressanta på dagens nivåer är just cykliska industribolag som redan är kraftigt nedpressade på grund av konjunkturoron.

Hellre köpa verkstadsbolag än läkemedelsbolag?

– Ja, vi föredrar det framför defensiva aktier som oftast redan är fullvärderade, säger Esbjörn Lundevall.

Maria Landeborn betonar att den som sparar måste fundera över när hon eller han behöver pengarna. Å ena sidan kan det vara läge att ta hem vinster. Men å andra sidan finns risken att missa uppgången när börsen studsar tillbaka.

– Sparar man långsiktigt finns det ingen anledning att agera på kortsiktig börsoro. Det är inte första gången börsen skakar och det kommer att hända fler gånger framöver.

Landeborn lyfter en aspekt till. När det blivit en rejäl sättning på börsen kommer dessutom ofta de största uppgångarna direkt därefter menar hon.

– Säljer man av i panik när det rasat några dagar är därför risken att man får del av raset, men missar att vara med när det studsar tillbaka upp igen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons