Annons

Expertens råd till Arcam: Bra pris men ha is i magen

GE:s bud på svenska Arcam är ”bra”, men Viktor Högberg, aktieanalytiker, tycker gott att de nuvarande aktieägarna kan ha is i magen.

”Man behöver inte ha bråttom att sälja. GE erbjuder en skälig premie, men det är möjligt att det kommer in andra intressenter.”

Under strecket
Publicerad
Foto: Thibault Camus/TTBild 1 av 1
Foto: Thibault Camus/TTBild 1 av 1
Foto: Thibault Camus/TT

Att GE vill köpa Arcam just nu förvånar inte Viktor Högberg, aktieanalytiker på Remium. Bolagen har arbetat ihop i flera år och redan i dag levererar Arcam 3D-skrivare för GE:s tillverkning av flygplansmotorer. När nu allt fler flygplansdelar kommer börja produceras i skrivarna vill GE säkra tillgången på systemen, menar Viktor Högberg.

– GE och Arcam har många gemensamma projekt de närmsta åren. Främst handlar det om turbinblad som tillverkas i Arcams system för GE:s flygmotorer.

Under tisdagmorgonen lade GE även ett bud på en annan ledande aktör inom 3D-industrin: SLM Solutions i Tyskland. Men bolagens teknologier kompletterar varandra snarare än konkurrerar, då SLM Solutions baserar tekniken på laser, medan Arcams 3D-skrivare använder elektronstrålar, vilket ger olika produktions- och materialegenskaper.

Att GE lägger bud på båda bolagen samtidigt är logiskt, menar Viktor Högberg.

– Hade GE bara budat på det ena bolaget så hade det andra också värderats upp i budspekulation varför det troligtvis blir billigare om de köper båda på en gång.

GE:s offensiv visar hur het 3D-industrin är, menar Viktor Högberg. Men även om han tror att GE:s bud på nära 6 miljarder kommer att gå igenom, är det inte omöjligt att andra aktörer visar intresse för att köpa Acram, som är ledande inom tekniken med elektronstrålar.

– Förväntningarna på bolaget har varit höga länge.

I dag finns Arcams tillverkning av 3D-skrivare i Mölndal, och ska enligt planen så förbli, även med GE som ägare. Men Viktor Högberg beklagar att Arcam, om köpet går igenom, inte längre kommer att vara tillgängligt för svenska investerare.

– Det är såklart tråkigt för svenska investerare att ännu ett högteknologiskt bolag försvinner från Stockholmsbörsen. Jag tror att bolaget har framtiden för sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons