Annons

Experter: Det här är största risken på börsen

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea Foto: TT, Fanni Olin Dahl/TT

Börsen står på topp, räntorna har gått i botten och lågkonjunkturen rullar in. Hur ska man då agera med sitt privata sparande?

SvD talade med tre experter.

Under strecket
Publicerad

Per Börjesson, vd för investmentbolaget Spiltan, hör till de mest konkreta rådgivare man kan tänka sig. Han konstaterar att det vanligaste misstaget är att sälja enbart för att man tycker att börsen har gått upp.

– För att få en långsiktig värdeutveckling måste man vara långsiktig på börsen. Då behöver man inte sälja bara för att börsen är orolig, påminner han.

Det är förväntningarna på fortsatt låga räntor som har skruvat upp värdet på många typer av tillgångar. När även många centralbanker tror att det låga ränteläget består, menar Per Börjesson att börsen inte är för högt värderad. Men hans tips är att hålla sig till brett exponerade svenska aktier i investmentbolag.

– Jag säger Investor, Latour, Lundbergs och Industrivärden. Har man aktier där får man aktiv förvaltning på köpet.

Privatekonomen Ingela Gabrielsson vid Nordea är mer försiktig i råden. Hon påminner om att sparande ska fördelas på vad man behöver på lång och kort sikt.

– Det man behöver inom ett till två år ska man inte ha på börsen utan på ett sparkonto. Men sedan ska man tänka långsiktigt kring sparande till mer framtida investeringar och inte oroa sig så mycket över om börsen är övervärderad eller inte.

Annons
Annons

Men hon tycker att en högt värderad börs kan vara tillfället att omfördela en del av tillgångarna till säkrare sparformer som haft lägre utveckling, som räntefonder och pensionssparande.

Själv närmar sig Ingela Gabrielsson pensionsåldern, även om det är några år kvar. Därför har hon börjat minska risken i sitt pensionssparande. Hon flyttar inte allt men viktar om mot lägre risk.

Man får ovanligt lite för kronan. Hur påverkar det?

– Under lång tid har det varit väldigt lönsamt att gå in på USA-börserna men det skulle jag kanske inte göra just nu, svarar Ingela Gabrielsson.

Nordeas chefstrateg Michael Livijn resonerar att börsen under två föregående år hade måttlig utveckling och att det finns mer att ge även på ett års sikt.

Han brukar inte väga in valutaprognoser när han ger råd, utan rekommenderar en ganska global spridning. En standardportfölj ska enligt Livijn ha fonder där exponeringen fördelas med 45 procent mot USA, 25 procent mot Europa, 15 procent mot Sverige, 10 procent mot tillväxtmarknader och 5 procent mot Japan.

Men sedan är det upp till var och en att bedöma sin egen riskvillighet, enligt Nordeas chefstrateg.

– Är man lite mellanmjölk, som många är i Sverige, har man 50 procent i aktiefonder och 50 procent i räntebärande papper, säger Michael Livijn.

Nätbanken Avanza rapporterade den gångna veckan att privatsparare i oktober började nettosälja konjunkturkänsliga bolag som Volvo, Sandvik och Atlas Copco – medan mer defensiva bolag som Telia och Swedish Match stod på köplistan.

Men sparare som börjar bli osäkra kan också byta perspektiv. Ibland är den bästa investeringen att förverkliga en närliggande dröm, resonerar Ingela Gabrielsson, som nämner sin egen glädje över ett sommarhus i Sverige.

Annons
Annons

– Har man ett sparat belopp som gått jättebra, kan det naturligtvis vara läge att förverkliga projekt, resonerar hon.

Ett alternativ till investering på en osäker marknad kan då också vara något så konkret som att starta en renovering eller tillbyggnad på en fastighet.

Många som sparar till pensionen drömmer om ett hus i solen, men den svenska valutan ligger just nu i källaren. På sju år har kronan tappat nära 30 procent mot euron, från drygt 8:30 hösten 2012 till drygt 10:70 i dag. Det finns också en växande osäkerhet om framtida flygkostnader av klimatskäl. Därmed är det svårt att rekommendera fastighetsinvesteringar i Sydeuropa.

– Men man kan också tänka att man sparar till vissa långsiktiga drömmar som man ändå ska förverkliga, påminner Ingela Gabrielsson.

Det generella rådet till långsiktiga sparare är att börsen går upp och ned – men att den alltid kommer tillbaka.

– Den som är ung och månadssparar på börsen behöver inte fly från risk utan kan fortsätta som innan, säger Ingela Gabrielsson.

Faktum är att sedan börsen stod på topp före finanskrisen för elva år sedan har indexet för de största svenska bolagen, OMXS30, stigit med cirka 70 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons