Annons

Experter om Fed-chefens tal: Svagt ja till sänkning

Jeremy Powell, chef vid USA:s centralbank Federal Reserve.
Jeremy Powell, chef vid USA:s centralbank Federal Reserve. Foto: Liu Jie/AP

Fed-chefen Jerome Powell säger i sitt årliga tal att USA:s ekonomi är i ett ”gynnsamt läge” men gav få ledtrådar om räntan. Trump svarade med nya tullhot mot Kina. Svenska bedömare tror att Fed kan komma att behöva sänka styrräntan igen.

Under strecket
Publicerad

Alexandra Stråberg, chefekonom för Länsförsäkringar.

Foto: LänsförsäkringarBild 1 av 1

Talet hålls efter en tids hårt tryck på USA:s centralbank Federal Reserve att stimulera ekonomin med stora räntesänkningar från USA:s president Donald Trump. Men Fed-chefen Jerome Powell bjöd inte på några tydliga penningpolitiska signaler.

– USA:s ekonomi har fortsatt att utvecklas väl överlag, sa Powell som också påpekade att det inte finns någon ”regelbok” för hur handelsosäkerhet ska hanteras.

Han utlovar ”lämpliga åtgärder” för att se till att den ekonomiska utvecklingen fortsätter uppåt.

Feds styrränta ligger nu i intervallet 2-2,25 procent och sänktes med 0,25 procentenheter i juli senast.

– Det låter som att han vill ha handlingsutrymme och hålla båda vägar öppna. Han pekar också på flera överhängande risker, vilket är helt rätt, säger Alexandra Stråberg, chefekonom för Länsförsäkringar, till SvD.

Stråberg säger dock att det förmodligen kommer att bli svårt för Fed att inte sänka styrräntan igen, då handelskriget med Kina och de globala riskfaktorerna intensifierats snarare än svalnat under sommaren.

Vad kan vi vänta oss för effekter i Sverige?

Annons
Annons

Alexandra Stråberg, chefekonom för Länsförsäkringar.

Foto: LänsförsäkringarBild 1 av 1

– Talet i sig är inte avgörande för svenska hushåll eller konsumenter, men det är klart att handelskonflikten och turbulensen som Powell tar upp också påverkar ett litet land som Sverige.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist har också lyssnat på Powell och gör en liknande bedömning som Stråberg.

– Tyvärr har USA och Kina-konflikten, som fortsätter att eskalera, allt större negativ effekt på global tillväxt och Sverige, säger Bergqvist.

Han tolkar talet som att Powell säger ”i princip ja” till en ny sänkning och att det kan öka pressen på Riksbanken att senarelägga sin prognostiserade höjning.

– Jag är imponerad över hur Powell lyckades leverera ett så väldigt neutralt tal när hela marknaden är så enormt på tårna. Där har nog Riksbanken en del att lära, säger Bergqvist.

Alexandra Stråberg, chefekonom för Länsförsäkringar.
Alexandra Stråberg, chefekonom för Länsförsäkringar. Foto: Länsförsäkringar

I USA har amerikanska företag dragit ner på investeringar och anställt färre på grund av den osäkerhet handelskriget för med sig. Trump är övertygad om att en sänkning är nödvändig.

– Trump vill ha en sänkning inför valet så att börsen blir glad och nöjd, säger Alexandra Stråberg.

Presidenten har under fredagen signalerat att det redan under fredagen kan komma besked om fler eller högre tullar på kinesiska varor.

– Händer det så ökar sannolikheten för att Fed också sänker vid nästa möte, och på kort sikt får Trump som han vill, säger Stråberg.

Trump har under fredagen kallat Fed för ”svag” och Powell för ”fiende” på Twitter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons