Annons

Experter: Problem att regera med M-KD-budget

M-KD-budgeten är inte lika genomarbetad som övergångsbudgeten, vilket kan orsaka problem för både regeringen och myndigheterna. Det säger flera experter som SvD pratat med.

– Man kommer att klara av det, men det kommer att uppstå en del problem, säger Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson presenterar sin budgetmotion.

Foto: Lars Pehrson

Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Moderaternas Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson presenterar sin budgetmotion.

Foto: Lars Pehrson
Efter reklamen visas:
4 skatteförslag i M + KD budgeten

På onsdagseftermiddagen röstade riskdagen som väntat, med knapp majoritet, igenom Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma förslag om riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken för 2019.

Inför riksdagsomröstningen har flera tunga S-företrädare kritiserat budgetförslaget från M och KD. Stefan Löfven (S) kallade det för en ”servettskiss”. Även Anders Ygeman (S) säger att förslaget – som i sin nuvarande form omfattar några tiotal sidor – inte kan jämföras med övergångsregeringens budgetproposition på 2 400 sidor.

Moderaterna har å sin sida svarat att budgetalternativet – i form av en gemensam reservation i finansutskottet – är ett fullgott budgetförslag.

Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet och professor emeritus i internationell ekonomi, säger att det stämmer att budgetmotioner inte är lika genomarbetade som regeringens budgetpropositioner.

– Regeringen har ju hela finansdepartementets resurser till sitt förfogande. Det har inte oppositionen, säger han.

Moderaternas Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson presenterar sin budgetmotion.
Moderaternas Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson presenterar sin budgetmotion. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I sitt budgetförslag vill M och KD bland annat skära i anslagen till Arbetsförmedlingen och Migrationsverket. Harry Flam säger att minskade myndighetsanslag i budgetmotioner kan vara svåra att hantera både för myndigheterna själva och för regeringen.

– När regeringen gör förändringar i anslagen så görs det i dialog med myndigheterna så att de är förberedda. Jag tror också att en sittande regering bättre kan förutse konsekvenserna för myndighetens verksamhet, säger han.

Den nuvarande situationen påminner om läget efter valet 2014, när SD röstade på Alliansens budgetmotion, som därigenom vann över regeringens förslag. Harry Flam påpekar dock att en skillnad är att Alliansens förslag den gången till stor del tagits fram med hjälp av regeringskansliets experter.

Sammanfattningsvis innebär den nuvarande situationen fler fallgropar än efter omröstningen 2014 – men läget är inte så allvarligt som vissa debattörer menar, säger han.

– Man kommer att klara av det, men det kommer att uppstå en del problem, säger Harry Flam.

Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet.
Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

SvD har pratat med tre andra experter som på olika sätt tidigare arbetat med riksdagens och regeringens budgetförslag som opolitiska tjänstemän. Personerna vill inte framträda med namn på grund av sina nuvarande anställningar. De bekräftar i olika grad bilden av att det nuvarande läget orsakar vissa svårigheter för främst regeringen och några av myndigheterna.

En av dem, en person som jobbade på finansdepartementet under budgetkrisen 2014, påpekar att Alliansens budgetförslag 2014 bara delvis togs fram med hjälp av departementets medarbetare. Därför är det inte korrekt att påstå att det inte går att jämföra dagens situation med läget efter valet 2014.

En annan av experterna säger att M inte har rätt när man säger att det nuvarande läget inte är problematiskt.

– Jag tror att det här kommer att bli ganska knöligt, säger personen.

M och KD la i november egna budgetmotioner, men enades i december om en gemensam reservation i finansutskottet. Förslaget antogs på onsdagen i riksdagen efter att SD röstat på M-KD-budgeten sedan deras eget förslag fallit.

Riksdagen kommer inom kort att fatta beslut om budgetens detaljer efter att respektive utgiftsområde behandlats i utskotten. M och KD kommer då att jämka ihop sina förslag från sina respektive motioner till gemensamma förslag.

SD uppger att man i majoriteten av utgiftsområdena kommer att stödja M-KD-budgeten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons