Annons

Experter sågar Trumps ”framsteg” med Kina

Domen är hård över Trumps senaste utspel kring handelskriget med Kina. Att underskottet i handel mellan de två länderna ska kunna minskas med 200 miljarder dollar döms av experterna ut som fria fantasier.

Under strecket
Publicerad

Protester mot Donald Trumps hot om handelskrig i samband med en hightech-mässa i Peking förra veckan.

Foto: Susan Walsh/AP, Ng Han Guan/APBild 1 av 1

Protester mot Donald Trumps hot om handelskrig i samband med en hightech-mässa i Peking förra veckan.

Foto: Susan Walsh/AP, Ng Han Guan/APBild 1 av 1
Protester mot Donald Trumps hot om handelskrig i samband med en hightech-mässa  i Peking förra veckan.
Protester mot Donald Trumps hot om handelskrig i samband med en hightech-mässa i Peking förra veckan. Foto: Susan Walsh/AP, Ng Han Guan/AP

Det var helgen som hoppet tändes om att handelskriget mellan USA och Kina kanske kan blåsas av, redan innan det hunnit starta på allvar. Finansminister Steven Mnuchin berättade på söndagen att strafftullarna ”pausats”, i avvaktan på att de båda länderna ska utarbeta någon slags överenskommelse.

Riktigt vad denna uppgörelse egentligen innebär är dock oklart. Och budskapet går isär från de båda länderna.

Enlig USA ska Kina åta sig att minska handelsunderskottet mellan länderna med så mycket som 200 miljarder dollar – en siffra som motsvarar nästan hälften av underskottet i USA:s handel med Kina under förra året.

Experterna på hemmaplan sågar president Donald Trumps ”deal”.

Kina har dock förnekat att något sådant löfte finns. I ett gemensamt uttalande från de båda regeringarna sägs bara att Kina ska öka sina inköp av amerikanska varor ”påtagligt”, men några belopp nämns inte.

Annons
Annons

Samtidigt sågar experterna på hemmaplan president Donald Trumps ”deal”. Ekonomen Chad Brown på Paterson Institute for International Economics kallar målet 200 miljarder dollar helt orealistiskt.

– Faktum är att det till och med skulle vara svårt att nå 50 miljarder, säger han till New York Times.

Ännu svårare blir det om underskottet ska minskas enbart genom att Kina ökar sin import av amerikanska varor. Under förra året uppgick den till 130 miljarder dollar, enligt den amerikanska statistikmyndigheten Census Bureau. Den siffran måste alltså nästan tredubblas om målet ska nås.

SEB:s chefstrateg Johan Javeus ser en risk att den ekonomiska politiken i USA just nu snarare kommer att få motsatt effekt – ett ökat handelsunderskott för USA.

– De beslutade skattesänkningarna kommer att leda till att folk konsumerar mer och det blir i stor utsträckning varor som inte tillverkas i USA, säger han.

Javeus påpekar också att alla försök att förändra handelsbalansen mellan två länder brukar ta väldig lång tid.

– Det enda som historiskt sett har lett till snabba och stora förändringar i handelsbalansen mellan två länder har varit en ekonomiskt kris, som efter finanskrisen 2008 när den internationella handeln minskade kraftigt, eller ett regelrätt krig. Som tur är ligger ingetdera i korten just nu.

Många politiska bedömare ser hotet som ett handelskrig mot Kina som ett inlägg i den kommande valdebatten.

Det var bland annat löftet om tuffa tag mot Kina som gjorde att Trump vann presidentvalet 2016. Många politiska bedömare ser hotet som ett handelskrig mot Kina som ett inlägg i den kommande valdebatten. I höst hålls val till senaten och representanthuset i USA och Trumps parti, republikanerna, löper risk att förlora sin majoritet i representanthuset.

Om Trump hoppas kunna visa några mätbara resultat inför valet är risken stor för en besvikelse.

– Däremot kan han kanske visa på till exempel att Kina öppnar upp för en ökad import av amerikanska bilar. Då kan han hävda att han i alla fall lagt grunden för ett minskat handelsunderskott, säger Johan Javeus.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons