Annons

Experter: Trovärdigt om svensk terrorcell

Flera IS-krigare som planerade terrordåd i Sverige har dödats i Mellanöstern, enligt den amerikanska militärledningen. Experter bedömer att uppgifterna är trovärdiga.

– Det är intressant och oroande att det sägs att IS har en cell som inriktat sig mot Sverige, säger Syrienexperten Aron Lund.

Publicerad
Medlemmar i en IS-cell som planerade terrordåd i Sverige har dödats i Mellanöstern, enligt USA.
Medlemmar i en IS-cell som planerade terrordåd i Sverige har dödats i Mellanöstern, enligt USA. Foto: Polaris images

Uppgifterna om attackerna kommer från den amerikanska delen av den internationella militära koalitionen mot IS, där bland annat Sverige ingår. Enligt ett pressmeddelande från USA ska sex personer med viktiga roller i terrorgruppen ha dödats av koalitionsstyrkorna sedan april.

Fyra av dessa ska ha varit involverade i att planera terrordåd i Sverige. Enligt pressmeddelandet tillhörde minst två av personerna en IS-cell som inriktats sig på att utföra attacker på svensk mark.

Terrorexperten Magnus Ranstorp bedömer att uppgifterna från USA är tillförlitliga.

Annons

– De hade inte gått ut med detta om de inte haft bra och konkret information, säger han.

I pressmeddelandet nämns att även två personer som var med och planerade terrordåd i Saudiarabien och USA dödats i koalitionsanfallen.

Magnus Ranstorp säger att det finns flera skäl till att terrorgruppen valt Sverige som mål.

– Det kan leda till polarisering, vilket gynnar de här krafterna. Sedan är vi en akilleshäl i Norden med långt fler extremister än grannländerna, säger han.

Magnus Ranstorp säger också att det är osannolikt att IS-personerna som dödats själva tänkte utföra dåden i Sverige. Mer troligt är att de stod i kontakt med personer i Sverige eller Europa som var villiga ställa upp.

– Jag är övertygad om att man informerat svenska myndigheter som Försvarsmakten och Säpo, säger han.

Drottninggatan i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT

Även terrorforskaren Hans Brun bedömer att uppgifterna är trovärdiga. Han säger att USA riktat in sig på att slå ut högt uppsatta personer inom IS.

– Den här typen av åtgärder är numera en normal del av det amerikanska arbetet mot terrorism. Man försöker nöta ner folk med ledande funktioner. Så arbetade man inte på 90-talet, säger han.

De experter som SvD pratat med känner inte igen namnen på IS-terroristerna som nu påstås ha dödats. I pressmeddelandet framgår inte om aktionerna ägde rum i Irak eller Syrien, samt på vilket sätt personerna dödades.

– Det kan vara för att skydda personer på marken som pekat ut platserna, säger Hans Brun.

IS har de senaste åren förlorat en stor majoritet av sina områden i Irak och Syrien. Terrorgruppen kontrollerar nu bara mindre områden i de två länderna. I december förklarade Iraks premiärminister Haider al-Abadi att man vunnit kriget mot IS.

– De är fortfarande starka inom vissa områden där de har närvaro, men de har inte den regeringsmaktskontroll som de hade tidigare, säger Aron Lund, associerad medarbetare vid Utrikespolitiska institutet med inriktning på Syrien.

Han menar att strategin att försöka slå ut viktiga personer inom IS har hög prioritet. På så sätt kan terrorgruppen tillfogas kraftiga symboliska nederlag.

Om ledande gestalter slås ut kan IS fiender även tvinga fram ett maktvakuum som kan leda till interna stridigheter inom gruppen.

– I det här fallet rör det sig inte om personer som utåt varit kända som höga ledare. Man har även riktat in sig på grupper som misstänks försöka slå mot mål i utlandet, som i det här fallet, säger Aron Lund.

Även han bedömer att uppgifterna från USA har hög trovärdighet. Han säger att det är uppseendeväckande att pressmeddelandet påstår att IS haft en cell som planerat attentat mot svenska mål.

– Det är intressant och oroande att det sägs att de har en cell som inriktat sig mot Sverige med tanke på vilket skick IS befinner sig i, säger han.

Aron Lund menar att reaktionerna efter terrordådet i Stockholm förra året – som bland annat ledde till kraftiga politiska åtgärder – kan göra Sverige till ett lockande mål för IS. Han menar att vissa av reaktionerna från politiker, myndigheter och medier var överdrivna, vilket kan gynna terroristerna.

– Om de kunde skapa så mycket politisk- och medial röra med en relativt liten attack, vad skulle då hända om de lyckades spränga ett ännu större mål inför valet? Det skulle verkligen sätta snurr på svensk politik, vilket är vad de är ute efter, säger han.

Annons
Annons
Annons

Medlemmar i en IS-cell som planerade terrordåd i Sverige har dödats i Mellanöstern, enligt USA.

Foto: Polaris images Bild 1 av 2

Drottninggatan i Stockholm.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons