Annons

Experter: Trumps hån kan väcka terrorceller till liv

”Om förnedring riskerar att skapa mer bitterhet och hämnd är det förmodligen rationellt att undvika det, oavsett om någon får en njutning av att visa sin styrka”, säger Tereza Capelos vid universitetet i Birmingham.
”Om förnedring riskerar att skapa mer bitterhet och hämnd är det förmodligen rationellt att undvika det, oavsett om någon får en njutning av att visa sin styrka”, säger Tereza Capelos vid universitetet i Birmingham. Foto: Shealah Craighead/AP/TT

President Donald Trumps hånfulla ord om IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi kan svetsa samman terrororganisationen ytterligare. Risken är att hans död leder till nya attacker, säger terrorexperter till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Terrorforskaren Hans Brun.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

Kan man ta livet av en terrororganisation genom att döda deras ledare?

Frågan aktualiserades i helgen när USA:s president Donald Trump meddelade att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi sprängde sig själv till döds när amerikanska styrkor intog hans gömställe.

– Det är ett viktigt symboliskt avslut för omvärlden, men det påverkar inte den jihadistiska rörelsen så mycket. Problemet för omvärlden är att de rörelserna är ganska motståndskraftiga. Det som är IS i dag grundades för 20 år sedan, säger terrorforskaren Hans Brun.

Varför är de så motståndskraftiga?

– Dels beror det på att de har gott om resurser. Och dels på grund av att ideologin bakom har en så stark dragningskraft. Det är en ganska gammal ideologi som har förmågan att locka till sig nya medlemmar och skapa ny återväxt.

Brun är kritisk till hur USA:s president Donald Trump uttalade sig i samband med nyheten om att al-Baghdadi var död. Enligt Trump dog al-Baghdadi ”som en hund”.

– Det är osmakligt och onödigt att använda den typen av språk. Jag funderar på om den typen av språkbruk kan trigga ensamagerande gärningsmän. Jag tror det finns en viss risk för det.

Annons
Annons

Terrorforskaren Hans Brun.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

Kan Bagdahdis självmord påverka rekryteringen av nya IS-medlemmar?

–Jag tror inte att det underlättar rekryteringen just nu. Nu finns det ingen tydlig plats att vända sig till för att bli rekryterad, då var det bara att resa till Raqqa i Syrien, säger Brun.

Terrorforskaren Hans Brun.
Terrorforskaren Hans Brun. Foto: Claudio Bresciani/TT

Tereza Capelos är doktor vid universitet i Birmingham i politisk psykologi. Hon har specialiserat sig på effekten av förnedring och skam i terrorgrupperingar. Hon tror inte heller att IS är nere för räkning efter helgens räd, eftersom IS är en megaorganisation med tiotusentals medlemmar.

– Medan Trumps ord ger amerikanska styrkor tillfällig njutning, skapar de samtidigt bitterhet och hat i terrorgruppen. När man sänker en ledare hoppas man att det ska skapa instabilitet. Men samtidigt får människor som är medlemmar, eller vill bli rekryterade, ytterligare en anledning att ta livet av oskyldiga människor, säger hon.

Att låta sig gripas levande var aldrig något alternativ för Baghdadi, konstaterar Hans Brun.

– Att gripas, förhöras och sedan sitta i fängelse resten av livet hade varit ett nederlag. IS värderar martyrskapet högt, om han hade gripits hade han misslyckats, säger han.

Capelos är inne på samma linje som Brun om effekten av Baghdadis död.

– Förmodligen stärker hånet IS internt och skapar mera beundran för dess döda ledare. När ledare blir martyrer samtidigt som de förnedras av motståndare stärks behovet av hämnd.

Vem står näst i rang hos IS?

– Jag skulle inte bli förvånad om det är någon med rötter i Irak. Det finns många medlemmar som rekryterades från irakiska armén. Flera av dem är vana vid att leda och organisera, tyvärr.

Också Tereza Capelos är kritisk till Trumps ordval.

– Man ska oftast försöka undvika ord som hånar den andra parten. De tillför inget och du kan stärka dina styrkor genom att uppmärksamma deras insatser och hårda arbete, säger Capelos.

– Jag säger inte att vi borde begrava Abu Bakr al-Baghdadi med respekt. Men jag tycker inte det känns bra att en ledare för en västerländsk demokrati har ett behov av att förnedra någon. Ansvarslösa ord från en ledare som föder förnedring hos motståndaren, det kan resultera i katastrof.

Enligt Brun är dokumenten som de amerikanska styrkorna kom över i samband med insatsen mot al-Baghdadi förmodligen betydligt viktigare än hans död.

– Man kanske kan hitta rapporter om vilken status och moral organisationen har, eller utkast till framtidsplanering, säger Brun.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons